
روند افزایشی قیمت نفت متوقف شد | کاهش قیمت در معاملات بازار آسیا
کاهش قیمت نفت در معاملات روز پنجشنبه
به گزارش خبرگزاری ایسنا، قیمت نفت در بازارهای جهانی در روز پنجشنبه با کاهش همراه شد. طبق این گزارش، بهای معاملات نفت برنت با ۲۲ سنت معادل ۰.۲۹ درصد کاهش، به ۷۵ دلار و ۸۲ سنت در هر بشکه رسید. همچنین، بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز با ۳۰ سنت معادل ۰.۴۲ درصد کاهش، به ۷۱ دلار و ۹۵ سنت در هر بشکه رسید. قراردادهای ماه مارس نفت آمریکا نیز کاهش قیمت را نشان دادند، به طوری که قرارداد آوریل با ۰.۲۶ درصد کاهش، به ۷۱ دلار و ۸۴ سنت رسید.
این کاهش در حالی رخ داده است که قیمت نفت روز چهارشنبه به بالاترین سطح خود در یک هفته اخیر رسیده بود. افزایش ذخایر نفت در ایالات متحده و اعلام تعرفههای جدید تجاری از سوی دولت آمریکا از جمله دلایل این کاهش قیمت اعلام شدهاند.
تأثیر ذخایر نفت آمریکا بر قیمت جهانی
طبق اعلام منابع بازار، رشد ذخایر نفت خام آمریکا عامل مهمی در کاهش قیمت نفت بوده است. گزارشهای مؤسسه “امریکن پترولیوم” نشان میدهد که ذخایر نفت ایالات متحده در هفته گذشته ۳.۳۴ میلیون بشکه افزایش یافته است. علاوه بر این، ذخایر بنزین آمریکا نیز ۲.۸۳ میلیون بشکه رشد کرده، در حالی که ذخایر سوختهای تقطیری ۲.۶۹ میلیون بشکه کاهش یافته است.
بر اساس اطلاعات منتشرشده، تحلیلگران پیشبینی کردهاند که در هفته منتهی به ۱۴ فوریه، حدود ۲.۲ میلیون بشکه نفت خام به ذخایر آمریکا اضافه شده است. اگر این پیشبینی درست باشد، این اولین بار از آوریل ۲۰۲۴ خواهد بود که شرکتهای انرژی برای چهار هفته متوالی به ذخایر خود نفت خام اضافه میکنند. دادههای رسمی مربوط به ذخایر نفت و سوخت آمریکا قرار است روز پنجشنبه از سوی اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) منتشر شود.
تأثیر سیاستهای تجاری آمریکا بر قیمت نفت
یکی دیگر از عوامل مهمی که بر روند نزولی قیمت نفت تأثیرگذار بوده، اعلام تعرفههای جدید تجاری توسط دولت آمریکا است. کارشناسان معتقدند که این تصمیم میتواند بر هزینه کالاهای مصرفی و تقاضای جهانی نفت تأثیر بگذارد. بیارن شیلدروپ، تحلیلگر ارشد کالا در بانک “اسئیبی” در این رابطه گفت:
“طبیعی است که نگران چشمانداز اقتصاد جهانی باشیم، زیرا دونالد ترامپ با سیگنالهایی مبنی بر تعرفههای ۲۵ درصدی بر واردات خودرو به آمریکا، بر ساختار تجارت آزاد جهانی فشار وارد میکند و این موضوع میتواند باعث کاهش تقاضا برای سوخت شود.”
تأثیر تحولات خاورمیانه بر عرضه نفت
در کنار عوامل اقتصادی، برخی تحولات ژئوپلیتیکی نیز بر قیمت نفت تأثیرگذار بودهاند. به گزارش منابع خبری، رژیم صهیونیستی و حماس مذاکرات غیرمستقیم درباره مرحله دوم توافق آتشبس در غزه را آغاز کردهاند. تحلیلگران معتقدند که این مذاکرات میتواند باعث کاهش نگرانیها از اختلالات عرضه نفت در منطقه شود و تأثیری منفی بر افزایش قیمت نفت بگذارد.
از سوی دیگر، در روسیه نیز تحولات اخیر تأثیر خود را بر بازار نفت گذاشته است. جریان نفت “کنسرسیوم خط لوله کاسپین”، که مسیر اصلی صادرات نفت خام از قزاقستان محسوب میشود، پس از حمله پهپاد اوکراینی به یک ایستگاه پمپاژ، ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش یافته است. محاسبات رویترز نشان میدهد که کاهش ۳۰ درصدی این خط لوله معادل از دست دادن ۳۸۰ هزار بشکه در روز از عرضه بازار است. این اتفاق میتواند در روزهای آینده بر قیمت جهانی نفت تأثیر بگذارد.
پیشبینیها درباره آینده قیمت نفت
کارشناسان بازار نفت بر این باورند که روند قیمتها همچنان تحت تأثیر عوامل مختلف اقتصادی و سیاسی قرار دارد. افزایش ذخایر نفت در آمریکا، احتمال اجرای سیاستهای تعرفهای سختگیرانهتر و همچنین تحولات ژئوپلیتیکی در خاورمیانه و روسیه از جمله عواملی هستند که میتوانند بر نوسانات قیمت نفت تأثیرگذار باشند.
با این حال، برخی تحلیلگران معتقدند که در صورت کاهش تولید در برخی کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت و افزایش تقاضا از سوی بازارهای آسیایی، قیمت نفت ممکن است در روزهای آینده بار دیگر روند افزایشی را در پیش بگیرد. علاوه بر این، انتظار میرود که انتشار گزارش رسمی اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) در روز پنجشنبه، اطلاعات دقیقتری درباره وضعیت ذخایر و روند عرضه و تقاضای جهانی نفت ارائه دهد.
جمعبندی
گزارشهای منتشرشده از بازار جهانی نشان میدهد که قیمت نفت در معاملات روز پنجشنبه با کاهش همراه بوده است. این کاهش پس از انتشار آمار رشد ذخایر نفت خام آمریکا و همچنین نگرانیها درباره تأثیر سیاستهای تجاری دولت آمریکا رخ داده است. قیمت نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هر دو با کاهش روبهرو شدند. در کنار این عوامل، تحولات سیاسی در خاورمیانه و اختلال در صادرات نفت قزاقستان نیز از جمله موضوعاتی است که میتواند در روزهای آینده بر بازار نفت تأثیرگذار باشد.
تحلیلگران معتقدند که آمارهای رسمی اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) که در روزهای آینده منتشر خواهد شد، میتواند اطلاعات بیشتری درباره روند ذخایر نفت و پیشبینیهای آتی این بازار ارائه کند. به همین دلیل، سرمایهگذاران و فعالان بازار همچنان چشمانتظار دادههای رسمی هستند تا چشمانداز دقیقتری از وضعیت قیمت نفت در آینده به دست آورند.