
تثبیت نرخ دلار و یورو در بازار ارز تجاری مرکز مبادله
بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران در روز یکشنبه، شاهد تثبیت نرخ ارزهای مهم از جمله دلار، یورو، درهم، یوان و روبل بود. بر اساس دادههای رسمی منتشرشده، نرخ حواله و اسکناس این ارزها همچنان در محدودههای مشخصی که در هفتههای گذشته نیز تجربه شده بود، قرار دارد.
به گزارش ایسنا، نرخ ارزهای پرکاربرد در بازار ارز تجاری، از ابتدای سال جاری تاکنون در کانالهای مشخصی قرار گرفته و نوسانات چندانی را تجربه نکردهاند. این موضوع، از ثبات نسبی در معاملات حوالهای و اسکناسی در مرکز مبادله ایران حکایت دارد.
بر همین اساس، نرخ حواله دلار در بازار ارز تجاری امروز معادل ۶۹ هزار و ۲۴۲ تومان اعلام شد. همچنین نرخ حواله یورو به ۷۸ هزار و ۵۱۷ تومان، نرخ حواله درهم امارات به ۱۸ هزار و ۸۵۴ تومان، نرخ حواله یوان چین به ۹۶۱۸ تومان و نرخ حواله روبل روسیه به ۸۹۱ تومان رسید.
در بخش اسکناس نیز نرخ دلار ۷۱ هزار و ۱۸۰ تومان، یورو ۸۰ هزار و ۷۷۱ تومان، درهم ۱۹ هزار و ۳۸۲ تومان، یوان ۹۸۸۷ تومان و روبل ۹۱۶ تومان تعیین شد.
آمارهای منتشرشده نشان میدهد که طی هفتههای اخیر، نرخ حواله دلار در کانال ۶۹ هزار تومان، نرخ حواله یورو در محدوده ۷۷ تا ۷۸ هزار تومان، نرخ حواله درهم در کانال ۱۸ هزار تومان، نرخ حواله یوان در کانال ۹۰۰۰ تومان و نرخ حواله روبل در کانال ۸۰۰ تومان باقی مانده است. این ثبات در نرخها، بیانگر تثبیت بازار ارز تجاری در بخش حواله طی بازه زمانی اخیر است.
از سوی دیگر، میانگین موزون نرخ ارز نیز که بر مبنای حجم معاملات در یک ماه گذشته محاسبه میشود، امروز برای اسکناس دلار ۶۱ هزار و ۱۵۶ تومان، یورو ۶۹ هزار و ۳۹۶ تومان، درهم ۱۶ هزار و ۶۵۲ تومان، یوان ۸۴۹۵ تومان و روبل ۷۸۷ تومان اعلام شد. این نرخها مبتنی بر معاملات انجامشده در سامانه معاملات الکترونیک ارز در حوزه حواله، اسکناس و تأمین ارز کالاهای اساسی و ضروری کشور است.
مرکز مبادله ارز و طلای ایران در سال جاری فعالیت خود را با هدف تثبیت بازار ارز و تسهیل مبادلات تجاری آغاز کرده است. در همین راستا، از ابتدای سال جاری تا هفتم خردادماه، مجموع ارزش معاملات ارزی انجامشده توسط تجار در این مرکز به ۵۱۲۴ میلیون دلار رسیده است.
بر اساس اطلاعات منتشرشده، این میزان معامله شامل ۲۷۸۳ میلیون دلار، ۳۰۰ میلیون یورو، ۶۲۵۸ میلیون درهم امارات، ۲۱۲۴ میلیون یوان چین و ۵۷۵ میلیون روبل روسیه بوده است. این ارقام نشان میدهد که سهم عمدهای از معاملات ارزی در این بازار به درهم، دلار و یوان اختصاص یافته است.
میانگین روزانه معاملات ارزی در بازار ارز تجاری نیز برابر با ۱۳۳ میلیون دلار اعلام شده که این عدد نیز گویای سطح فعالیت قابل توجه در بازار حواله ارزی کشور است.
از سوی دیگر، حجم کل تأمین ارز کشور از ابتدای سال جاری تا ششم خردادماه برابر با ۸۹۰۱ میلیون دلار برآورد شده است. از این میزان، ۱۹۸۰ میلیون دلار برای واردات دارو و کالاهای اساسی، ۶۶۶۷ میلیون دلار برای واردات کالاهای تجاری و بازرگانی و ۲۵۴ میلیون دلار برای ارز مورد نیاز در بخش خدمات اختصاص یافته است.
تأمین این حجم از ارز در بازه کمتر از سه ماه، نشانگر استمرار فعالیت سامانههای تأمین ارز برای واردات کالاهای ضروری و تجاری است. همچنین، توزیع ارز میان حوزههای مختلف مصرف، بهویژه کالاهای اساسی و دارو، در دستورکار بانک مرکزی و دستگاههای ذیربط قرار دارد.
بازار ارز تجاری مرکز مبادله، بخشی از برنامه سیاستگذاری دولت در راستای تنظیم بازار ارز، کاهش نرخهای غیررسمی و افزایش شفافیت در مبادلات ارزی به شمار میرود. در این چارچوب، نرخها بهصورت روزانه از سوی سامانههای رسمی اعلام و مبنای معاملات میان بانکها، صرافیها و تجار قرار میگیرد.
بر اساس اعلام منابع رسمی، بازار ارز تجاری کشور همچنان در مسیر تثبیت نرخ قرار دارد و تداوم این روند میتواند منجر به آرامش بیشتر در بازارهای کالایی و بازرگانی کشور شود.
در پایان، گزارشهای آماری حاکی از آن است که طی دو ماه گذشته، نرخ بیشتر ارزهای پرمصرف در کشور در کانالهای مشخصی تثبیت شده و چشمانداز کوتاهمدت بازار ارز، با ثبات نسبی همراه بوده است.