
دولتهای آسیایی برای کاهش فشار تعرفههای آمریکا، واردات انرژی از این کشور را افزایش میدهند
در پی تشدید سیاستهای تعرفهای دولت آمریکا در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، شماری از کشورهای آسیایی تلاش میکنند با افزایش واردات نفت و گاز طبیعی از ایالات متحده، مازاد تجاری خود با این کشور را کاهش دهند و فشارهای ناشی از تعرفههای جدید را کم اثر کنند.
به گزارش خبرگزاریهای بینالمللی، به ویژه رویترز، دولتهای مختلف در آسیا از جمله اندونزی، پاکستان، هند، تایلند، ژاپن، کره جنوبی و تایوان، برنامههایی را برای افزایش خرید نفت خام، گاز مایع (الپیجی)، گاز طبیعی مایع (الانجی) و اتان از آمریکا در دست بررسی یا اجرا دارند.
دولت ایالات متحده در دوران ترامپ با هدف کاهش کسری تجاری خود، تعرفههایی بر واردات کالا از کشورهای مختلف، از جمله برخی شرکای آسیایی، اعمال کرد. این سیاستها موجب نگرانی بسیاری از کشورهایی شد که مازاد تجاری بالایی با آمریکا داشتند.
اندونزی
یکی از این کشورها، اندونزی است که به گفته بهلیل لاهادالیا، وزیر انرژی این کشور، قصد دارد واردات نفت خام و گاز مایع از آمریکا را تا سقف ۱۰ میلیارد دلار افزایش دهد. به گفته وی، این موضوع به عنوان بخشی از مذاکرات تعرفهای با ایالات متحده پیشنهاد شده است. وزارت انرژی اندونزی توصیه کرده است که برای تحقق این هدف، سهمیه واردات الپیجی از آمریکا افزایش یابد و واردات نفت خام نیز تقویت شود.
پاکستان
در همین حال، پاکستان نیز در حال بررسی امکان واردات نفت خام از آمریکا برای نخستین بار است. یک منبع دولتی مطلع از این موضوع و یکی از مدیران پالایشگاههای پاکستانی به رویترز گفتهاند که این اقدام در راستای جبران عدم تعادل تجاری با ایالات متحده انجام میگیرد. بر اساس اطلاعات ارائهشده، حجم واردات نفت خام از آمریکا میتواند معادل واردات فعلی نفت و فرآوردههای پالایششده پاکستان باشد که حدود یک میلیارد دلار برآورد میشود.
هند
هند نیز که یکی از بزرگترین واردکنندگان انرژی در جهان محسوب میشود، در حال بررسی راههایی برای افزایش خرید گاز از آمریکا است. به گفته منابع دولتی و صنعتی، دولت هند پیشنهادی را برای حذف مالیات واردات گاز طبیعی مایع (الانجی) از آمریکا مطرح کرده است. همچنین این کشور در نظر دارد که مالیات بر واردات اتان و گاز مایع (الپیجی) از ایالات متحده را نیز لغو کند.
شرکت «گیل ایندیا» که بزرگترین واردکننده گاز طبیعی مایع در هند است، مناقصهای را برای خرید تا ۲۶ درصد از سهام یک پروژه الانجی در آمریکا منتشر کرده و قصد دارد قراردادی ۱۵ ساله برای واردات گاز امضا کند.
تایلند
تایلند نیز از دیگر کشورهایی است که برنامههایی برای افزایش واردات انرژی از ایالات متحده در دست دارد. بر اساس اعلام رسمی مقامات تایلندی، این کشور قصد دارد در پنج سال آینده واردات الانجی و اتان از آمریکا را افزایش دهد. علاوه بر یک قرارداد موجود برای واردات سالانه یک میلیون تن الانجی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار که از سال آینده اجرایی میشود، تایلند برنامهریزی کرده تا قرارداد دیگری برای خرید بیش از یک میلیون تن الانجی طی پنج سال آینده منعقد کند. همچنین واردات ۴۰۰ هزار تن اتان به ارزش ۱۰۰ میلیون دلار طی چهار سال آینده نیز در دستور کار قرار دارد.
پروژه الانجی آلاسکا
در کنار این اقدامات، پروژه بزرگ صادرات گاز طبیعی از ایالت آلاسکای آمریکا نیز در دستور کار همکاریهای جدید انرژی قرار گرفته است. دولت ترامپ در تلاش بود تا ژاپن، کره جنوبی و تایوان را به سرمایهگذاری و مشارکت در پروژه ۴۴ میلیارد دلاری الانجی در آلاسکا ترغیب کند. این پروژه شامل ساخت یک خط لوله ۱۳۰۰ کیلومتری برای انتقال گاز از شمال دورافتاده آلاسکا به مناطق جنوبی و صادرات آن به صورت گاز مایع به آسیا با دور زدن کانال پاناما است.
در این راستا، هیئتی از ایالت آلاسکا در اواخر ماه مارس به ژاپن سفر کرد تا با سیاستگذاران این کشور دیدار کرده و حمایت آنها را برای سرمایهگذاری در پروژه جلب کند. در همین حال، شرکت ژاپنی میتسوبیشی نیز اعلام کرده که سرمایهگذاری در این پروژه را مورد بررسی قرار داده است.
وزارت صنعت کره جنوبی نیز اعلام کرده که مذاکراتی در سطح کارشناسی برای بازدید از پروژه آلاسکا و بررسی فرصتهای مشارکت در حال انجام است. شرکت دولتی انرژی تایوان، «سی پی سی کورپ»، نیز ماه گذشته توافقنامهای را با شرکت توسعه گاز آلاسکا برای خرید الانجی و سرمایهگذاری در این پروژه امضا کرده است. رئیسجمهور تایوان، لای چینگ-ته، اعلام کرده که این توافقنامه در راستای تقویت امنیت انرژی این کشور امضا شده است.
افزایش خرید انرژی از ایالات متحده از سوی کشورهای آسیایی، در عین حال که بخشی از راهبرد کاهش مازاد تجاری با آمریکا محسوب میشود، میتواند تأثیر مثبتی بر روابط تجاری این کشورها با واشنگتن داشته باشد و از اعمال تعرفههای سنگین جلوگیری کند.