رشد ۳۲.۹ درصدی تسهیلات بانکی در سال ۱۴۰۳

شبکه بانکی در سال ۱۴۰۳ با پرداخت بیش از ۷۶۶۴ همت تسهیلات، رشد ۳۲.۹ درصدی نسبت به سال گذشته را تجربه کرده است.

رشد ۳۲.۹ درصدی تسهیلات بانکی در سال ۱۴۰۳ / افزایش تسهیلات به خانوار و کسب‌وکارها

بر اساس گزارش منتشر شده از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، میزان تسهیلات پرداختی توسط شبکه بانکی کشور در سال ۱۴۰۳ به ۷ هزار و ۶۶۴ همت (۷۶۶۴۳.۰ هزار میلیارد ریال) رسیده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل، با افزایش ۱۸۹۶ همت (۱۸۹۶۷.۶ هزار میلیارد ریال)، رشد ۳۲.۹ درصدی را تجربه کرده است.

به گزارش ایسنا، به نقل از بانک مرکزی، از مجموع کل تسهیلات پرداختی در سال ۱۴۰۳، مبلغ ۵۹۶۵۸.۶ هزار میلیارد ریال معادل ۷۷.۸ درصد به صاحبان کسب‌وکار اعم از اشخاص حقوقی و غیرحقوقی اختصاص یافته و مبلغ ۱۶۹۸۴.۴ هزار میلیارد ریال معادل ۲۲.۲ درصد به مصرف‌کنندگان نهایی یا خانوارها پرداخت شده است.

مطابق با آمار رسمی، تسهیلات پرداختی سال ۱۴۰۲ در ابتدا برابر با ۵۶۴۶۰.۳ هزار میلیارد ریال بوده که پس از اعمال تعدیلات شبکه بانکی، به مبلغ ۵۷۶۷۵.۴ هزار میلیارد ریال افزایش یافته است. این در حالی است که در سال ۱۴۰۳ رشد تسهیلات بانکی، جهش قابل توجهی نسبت به سال پیشین داشته و بیانگر افزایش سطح اعطای تسهیلات توسط شبکه بانکی کشور است.

تخصیص تسهیلات در بخش‌های اقتصادی

بررسی تسهیلات پرداختی در بخش‌های اقتصادی در قالب جدول ۱ بانک مرکزی نشان می‌دهد که سهم تسهیلات سرمایه در گردش در میان تمام بخش‌های اقتصادی در سال ۱۴۰۳ برابر با ۴۶۵۲۳.۵ هزار میلیارد ریال بوده که معادل ۷۸.۰ درصد کل تسهیلات پرداختی به صاحبان کسب‌وکار محسوب می‌شود. این میزان نشان‌دهنده تمرکز قابل توجه شبکه بانکی بر تأمین نیازهای سرمایه در گردش بخش‌های مختلف اقتصادی کشور در سال ۱۴۰۳ است.

در بخش خانوار نیز بخش قابل توجهی از تسهیلات در قالب قرض‌الحسنه ضروری پرداخت شده است. مجموع این تسهیلات در سال ۱۴۰۳ برابر با ۶۱۹۹.۷ هزار میلیارد ریال بوده که معادل ۳۶.۵ درصد کل تسهیلات پرداختی به مصرف‌کنندگان نهایی (خانوارها) است. این آمار نشان می‌دهد که بخش قابل ملاحظه‌ای از تسهیلات خانوار با هدف تأمین نیازهای ضروری اعطا شده است.

اولویت‌دهی به بخش صنعت و معدن

از سوی دیگر، بررسی سهم بخش صنعت و معدن از تسهیلات سرمایه در گردش حاکی از تخصیص ۲۰۴۴۰.۱ هزار میلیارد ریال به این بخش است. این رقم معادل ۴۳.۹ درصد از کل تسهیلات سرمایه در گردش پرداختی در بخش‌های اقتصادی مختلف است. همچنین، از مجموع ۲۴۰۶۰.۴ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن، معادل ۸۵.۰ درصد آن یعنی ۲۰۴۴۰.۱ هزار میلیارد ریال صرف تأمین سرمایه در گردش شده است. این ارقام بیانگر اولویت‌دهی بانک‌ها به تأمین مالی بخش صنعت و معدن در حوزه سرمایه در گردش طی سال ۱۴۰۳ است.

آمار تسهیلات خرد و کارت‌های اعتباری

در بخش تسهیلات خرد نیز بانک مرکزی آمار دقیقی منتشر کرده است. طبق این گزارش، مبلغ ۱۷۲۲۳.۹ هزار میلیارد ریال معادل ۲۲.۵ درصد از کل تسهیلات پرداختی، به صورت تسهیلات خرد (کمتر از ۳ میلیارد ریال) اعطا شده است. همچنین، مبلغ ۱۰۴۵.۷ هزار میلیارد ریال از تسهیلات در قالب کارت‌های اعتباری به مصرف‌کنندگان ارائه شده است. با احتساب این مبلغ، مجموع تسهیلات پرداختی خرد در سال ۱۴۰۳ به ۱۸۲۶۹.۶ هزار میلیارد ریال معادل ۲۳.۵ درصد کل تسهیلات پرداختی می‌رسد.

لازم به ذکر است با توجه به اینکه تسهیلات کارت‌های اعتباری نیز در بخش خانوار پرداخت شده است، سهم نهایی بخش خانوار از مجموع کل تسهیلات پرداختی از ۲۲.۲ درصد به ۲۳.۲ درصد افزایش می‌یابد.

تأکید بانک مرکزی بر کنترل تورم و بهبود ساختار بانکی

بانک مرکزی در گزارش خود همچنین به لزوم رعایت ملاحظات اقتصادی و پولی در ادامه مسیر اشاره کرده است. در این گزارش تأکید شده که با وجود رشد قابل توجه تسهیلات بانکی در سال ۱۴۰۳، همچنان باید کنترل تورم در اولویت سیاست‌های اقتصادی قرار گیرد.

در بخش پایانی گزارش آمده است که برای تداوم تأمین مالی تولید و جلوگیری از فشار تورمی ناشی از افزایش تقاضای کل، تقویت توان مالی بانک‌ها از طریق افزایش سرمایه و بهبود کفایت سرمایه، کاهش تسهیلات غیرجاری، بازگرداندن آن‌ها به مسیر صحیح اعتباری، افزایش بهره‌وری بانک‌ها در تأمین سرمایه در گردش تولیدی و نیز ترغیب بنگاه‌های اقتصادی به استفاده از ظرفیت‌های بازار سرمایه به‌عنوان ابزاری مکمل در تأمین مالی طرح‌های توسعه‌ای، از اهمیت بالایی برخوردار است.

با توجه به ارقام و آمار منتشرشده توسط بانک مرکزی، روند اعطای تسهیلات در سال ۱۴۰۳ نشان‌دهنده نقش پررنگ شبکه بانکی در حمایت از فعالیت‌های اقتصادی و پاسخگویی به نیازهای خانوار و بنگاه‌های اقتصادی در کشور است. این امر می‌تواند در ادامه به تثبیت و تقویت رشد اقتصادی کشور منجر شود.

منبع :
خبرگزاری ایسنا

خبرهای مشابه

دکمه بازگشت به بالا