فدرال رزرو مقابل فشارها ایستاد؛ نرخ بهره ثابت ماند

با وجود نگرانی از رکود و افت بازارها، فدرال رزرو اعلام کرد که فعلاً برنامه‌ای برای کاهش نرخ بهره در دستور کار ندارد.

مقامات فدرال رزرو: فعلاً برنامه‌ای برای کاهش نرخ بهره وجود ندارد

به گزارش خبرنگار اقتصادی، مقامات ارشد فدرال رزرو آمریکا اعلام کرده‌اند که علیرغم افزایش نگرانی‌ها درباره کند شدن رشد اقتصادی ناشی از سیاست‌های تجاری جدید دولت ترامپ، فعلاً قصد ندارند با کاهش نرخ بهره به کمک بازار بیایند. این موضع در حالی اتخاذ شده است که بازارهای مالی طی روزهای گذشته دچار نوسانات شدیدی شده‌اند و برخی تحلیلگران انتظار داشتند فدرال رزرو برای حمایت از اقتصاد وارد عمل شود.

آلبرتو موسالم، رئیس فدرال رزرو منطقه سنت‌لوئیس، و نیل کشکاری، رئیس فدرال رزرو منطقه مینیاپولیس، در اظهاراتی تأکید کردند که افزایش تعرفه‌های وارداتی و پیامدهای آن می‌تواند باعث افزایش سطح عمومی قیمت‌ها شود و در نتیجه، کاهش نرخ بهره ممکن است موجب تشدید تورم گردد.

موسالم و کشکاری هشدار دادند که نادیده گرفتن افزایش قیمت‌ها که ناشی از اعمال تعرفه‌های جدید است، اقدامی «ریسکی» خواهد بود. به گفته آن‌ها، افزایش قیمت ناشی از تعرفه‌ها نباید به‌عنوان یک پدیده موقتی نادیده گرفته شود؛ بلکه ممکن است به یک روند پایدار تورمی تبدیل شود که نیازمند سیاست‌های پولی سختگیرانه‌تر است.

در شرایطی که فدرال رزرو همواره تلاش دارد میان کنترل تورم و حمایت از رشد اقتصادی تعادل ایجاد کند، وضعیت فعلی اقتصاد آمریکا فدرال رزرو را در برابر تصمیم‌گیری‌های دشواری قرار داده است. در صورت تداوم فشارهای قیمتی همزمان با کاهش رشد و افزایش بیکاری، سیاستگذاران ناچار خواهند بود یکی از این اهداف را بر دیگری ترجیح دهند.

صورتجلسه نشست ۱۸ و ۱۹ مارس فدرال رزرو که روز چهارشنبه منتشر شد، نشان می‌دهد که اعضای کمیته بازار آزاد فدرال رزرو (FOMC) از همان زمان نسبت به دشواری‌های پیش‌رو در صورت همزمانی تورم پایدار و رکود اقتصادی ابراز نگرانی کرده بودند.

همزمان با افزایش نگرانی‌ها در بازارهای مالی، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز چهارشنبه اعلام کرد که برای مدت ۹۰ روز اعمال بخشی از تعرفه‌های جدید را به تعویق خواهد انداخت. این تصمیم ناگهانی باعث شد تا بازارهای بورس آمریکا رشد قابل‌توجهی را تجربه کنند و برخی از سرمایه‌گذاران، احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو را پایین‌تر ارزیابی کنند.

توماس بارکین، رئیس فدرال رزرو منطقه ریچموند، نیز در سخنرانی خود در باشگاه اقتصادی واشنگتن دی‌سی، با استفاده از مثالی جالب، موضع فدرال رزرو را تشریح کرد. او گفت: «وقتی در مه غلیظ رانندگی می‌کنید، نه باید گاز بدهید و نه ترمز ناگهانی بزنید، چون نمی‌دانید جلویتان یا پشت سرتان چه خبر است.»

مقامات فدرال رزرو تأکید دارند که در حال حاضر، سیاست‌های دولت آمریکا بسیار مبهم و غیرقابل پیش‌بینی است و این نهاد پولی در وضعیت «صبر و مشاهده» قرار دارد تا بتواند تصمیمات مبتنی بر اطلاعات واقعی و به‌روز اتخاذ کند.

با وجود اعلام رسمی موضع فدرال رزرو در خصوص عدم تمایل به کاهش نرخ بهره، برخی از شاخص‌های اقتصادی از احتمال افت رشد حکایت دارند. آلبرتو موسالم در مصاحبه‌ای با رویترز عنوان کرد که رشد اقتصادی آمریکا احتمالاً به‌طور محسوس پایین‌تر از میانگین روند تاریخی خود خواهد بود. وی این روند را به اعمال تعرفه‌ها، کاهش اعتماد مصرف‌کنندگان و افت ارزش دارایی‌های مالی خانوارها مرتبط دانست.

موسالم همچنین اعلام کرد که در حال حاضر سناریوی پایه او وقوع رکود نیست، اما پیش‌بینی می‌کند نرخ رشد اقتصادی آمریکا در سال جاری به کمتر از ۲ درصد برسد. این در حالی است که نرخ هدف‌گذاری‌شده رشد اقتصادی در سال‌های گذشته حول ۲ درصد تعیین شده بود.

از سوی دیگر، نیل کشکاری در یادداشتی منتشرشده توسط بانک منطقه‌ای مینیاپولیس نوشت که افزایش تعرفه‌ها باعث شده موانع برای تغییر نرخ بهره بیشتر شود. به گفته او، در شرایطی که انتظار می‌رود سرمایه‌گذاری‌ها نیز به دلیل عدم اطمینان تجاری کاهش یابند، سیاست پولی به‌طور طبیعی در حال انقباضی شدن است و نیازی به افزایش نرخ بهره برای کنترل انتظارات تورمی نیست.

نرخ بهره فدرال رزرو از دسامبر سال گذشته در محدوده ۴.۲۵ تا ۴.۵۰ درصد قرار دارد. تا پیش از اعلام موضع اخیر ترامپ درباره تعویق بخشی از تعرفه‌ها، بازارها به‌شدت بر روی کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در ماه‌های آینده حساب باز کرده بودند.

با توجه به اطلاعات منتشرشده، سیاستگذاران فدرال رزرو تا زمان روشن‌تر شدن وضعیت تورم، نرخ بیکاری و رشد اقتصادی، از تغییر نرخ بهره خودداری خواهند کرد. این در حالی است که بازارها همچنان به دنبال نشانه‌هایی از تغییر جهت در سیاست‌های پولی هستند.

منبع :
وبسایت اینوستینگ

خبرهای مشابه

دکمه بازگشت به بالا