کاهش قیمت نفت بهدلیل دادههای ضعیف چین و افزایش عرضه اوپک
در پی دادههای ضعیف اقتصادی چین و انتظار برای افزایش تولید اوپک پلاس از ماه اکتبر، قیمت نفت در بازارهای جهانی به کاهش خود ادامه داد. همچنین نشانههای تقاضای ضعیف در چین و ایالات متحده نگرانیهایی را در مورد رشد مصرف در آینده ایجاد کرده است.
افت قیمتها در بازار جهانی
در معاملات روز گذشته، قیمت نفت برنت با کاهش ۲۰ سنتی معادل ۰.۳ درصد به ۷۶.۷۳ دلار در هر بشکه رسید و قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز با کاهش ۱۹ سنتی معادل ۰.۳ درصد به ۷۳.۳۶ دلار در هر بشکه رسید. نفت برنت و وست تگزاس به ترتیب در روز جمعه ۱.۴ و ۳.۱ درصد از ارزش خود را از دست داده بودند.
با وجود کاهش مومنتوم قیمت، احتمال بازگشت قیمتها به محدودههای پایین چندماهه وجود دارد. به گفته کریس وستون، رئیس تحقیقات کارگزاری پپرستون، ریسک واقعی بازگشت قیمتها به این محدودهها وجود دارد.
برنامههای تولید اوپک پلاس
گروه کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدان آن که به نام اوپک پلاس شناخته میشوند، از ماه اکتبر برنامهریزی کردهاند تا تولید نفت را افزایش دهند. به گفته شش منبع از این گروه، هشت عضو اوپک پلاس قرار است در ماه اکتبر تولید خود را به میزان ۱۸۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند. این افزایش بخشی از برنامه کاهش تدریجی محدودیتهای تولید ۲.۲ میلیون بشکهای است که تا پایان سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت.
نگرانیهایی وجود دارد که افزایش بیشتر تولید، توازن عرضه و تقاضا را بیشتر به سمت منفی سوق دهد و فشار نزولی قویتری بر قیمتها وارد کند. آکیلاس جورگولوپولوس، تحلیلگر سرمایهگذاری در کارگزاری XM، اعلام کرد که این افزایشهای قوی در تولید میتواند در زمانی رخ دهد که اقتصاد جهانی به احتمال زیاد در حال کند شدن است و چین همچنان ناامیدکننده عمل میکند.
وضعیت تقاضا در چین و آمریکا
هر دو نوع نفت برنت و وست تگزاس برای دو ماه متوالی با کاهش ارزش مواجه بودهاند، زیرا نگرانیهای مربوط به تقاضا در ایالات متحده و چین بر قطعیهای اخیر عرضه در لیبی و خطرات مرتبط با درگیریها در خاورمیانه غلبه کرده است.
با وجود توقف صادرات لیبی، شرکت نفت خلیج عربی تولید داخلی خود را با ۱۲۰ هزار بشکه در روز برای تأمین نیازهای داخلی از سر گرفته است. این اقدام پس از تعطیلی بیشتر میادین نفتی این کشور به دلیل درگیریهای داخلی صورت گرفته است.
بدبینیها نسبت به رشد تقاضای چین پس از آن افزایش یافت که نظرسنجی رسمی روز شنبه نشان داد که فعالیتهای تولیدی چین در ماه اوت به کمترین سطح ششماهه خود رسیده است. قیمتهای درب کارخانه سقوط کرده و صاحبان کارخانهها برای سفارشات با مشکل مواجه شدهاند.
در ایالات متحده، مصرف نفت در ماه ژوئن به پایینترین سطوح فصلی خود از زمان همهگیری کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰ رسید که دادههای اداره اطلاعات انرژی این کشور نشاندهنده این کاهش بود.