رکوردشکنی ورشکستگی شرکت‌های آمریکایی در سال ۲۰۲۴

افزایش نرخ بهره و کاهش تقاضای مصرف‌کننده موجب رکوردشکنی تعداد ورشکستگی شرکت‌های آمریکایی در سال 2024 شده و بسیاری از شرکت‌های بزرگ را با بحران مواجه کرده است.

هدف‌گذاری بودجه ۲۰۲۵ فرانسه برای صرفه‌جویی ۵۰ میلیارد یورویی

رکوردشکنی ورشکستگی شرکت‌های آمریکایی در پی افزایش نرخ بهره و کاهش تقاضای مصرف‌کننده

تعداد ورشکستگی‌های شرکت‌های آمریکایی در سال ۲۰۲۴ به بالاترین میزان خود از زمان بحران مالی جهانی رسیده است. افزایش نرخ بهره و کاهش تقاضای مصرف‌کننده فشار شدیدی بر شرکت‌های آسیب‌پذیر وارد کرده است.

بر اساس داده‌های موسسه S&P Global Market Intelligence، حداقل ۶۸۶ شرکت آمریکایی در سال ۲۰۲۴ اعلام ورشکستگی کردند که این رقم حدود ۸ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۳ و بالاترین میزان ثبت‌شده از سال ۲۰۱۰ تاکنون است. در سال ۲۰۱۰، تعداد ورشکستگی‌ها به ۸۲۸ مورد رسیده بود که آن زمان نیز تحت تأثیر بحران مالی جهانی بود.

تلاش شرکت‌ها برای جلوگیری از ورشکستگی

گزارش موسسه رتبه‌بندی Fitch Ratings نشان می‌دهد که تعداد اقدامات خارج از دادگاه برای جلوگیری از ورشکستگی نیز در سال گذشته افزایش یافته و تعداد آن‌ها تقریباً دو برابر تعداد پرونده‌های رسمی ورشکستگی بوده است. این اقدامات به اولویت‌بخشی به وام‌دهندگان بدهی‌های بیش از ۱۰۰ میلیون دلار منجر شد اما نرخ بازدهی وام‌دهندگان را به پایین‌ترین سطح خود از سال ۲۰۱۶ رساند.

ورشکستگی‌های بزرگ؛ از Party City تا Avon Products

ورشکستگی شرکت تأمین‌کننده لوازم جشن و مهمانی Party City نمونه بارز این بحران است. این شرکت در اواخر دسامبر برای دومین بار طی دو سال گذشته اعلام ورشکستگی کرد. Party City که در اکتبر ۲۰۲۳ از فصل ۱۱ قانون ورشکستگی خارج شده بود، اعلام کرد که پس از تحمل فشارهای ناشی از تورم و کاهش شدید تقاضای مصرف‌کننده، تصمیم به تعطیلی ۷۰۰ شعبه خود در سراسر آمریکا گرفته است.

دیگر نمونه‌های ورشکستگی بزرگ در سال ۲۰۲۴ شامل تولیدکننده ظروف نگهداری مواد غذایی Tupperware، زنجیره رستوران Red Lobster، خطوط هوایی Spirit Airlines و فروشگاه محصولات آرایشی Avon Products بودند.

فشار تورم بر هزینه‌های خانوار و کاهش مصرف

به گفته گریگوری داکو، اقتصاددان ارشد شرکت EY، افزایش مداوم هزینه کالاها و خدمات به تقاضای مصرف‌کننده فشار وارد کرده است. او افزود: «این فشار به‌ویژه برای خانواده‌های با درآمد پایین سنگین‌تر است، اما حتی در میان اقشار متوسط و پردرآمد نیز احتیاط بیشتری در خرید دیده می‌شود.»

کاهش محدود نرخ بهره توسط فدرال رزرو

اگرچه فدرال رزرو آمریکا از اواخر سال ۲۰۲۴ کاهش نرخ بهره را آغاز کرد، اما این کاهش تنها نیم درصد در سال ۲۰۲۵ خواهد بود. مقامات فدرال رزرو اعلام کرده‌اند که سیاست کاهش نرخ بهره به‌تدریج انجام خواهد شد و نباید انتظار کاهش چشمگیر در کوتاه‌مدت داشت.

پیتر تیر، مدیر استراتژی اقتصاد کلان در موسسه Academy Securities، اظهار داشت: «اگرچه افزایش تعداد ورشکستگی‌ها خبر خوشایندی نیست، اما فاصله کم بین نرخ بهره برای وام‌های شرکتی پرریسک و اوراق بدهی دولتی نشان می‌دهد که این بحران هنوز به سطحی نرسیده که سیستم بانکی یا اقتصاد کلان را تهدید کند.»

تأثیر اقدامات مدیریت بدهی بر وضعیت شرکت‌ها

در سال‌های اخیر، اقدامات موسوم به «مدیریت بدهی» که به شرکت‌ها کمک می‌کند از اعلام ورشکستگی رسمی جلوگیری کنند، افزایش یافته است. جاشوا کلارک، مدیر ارشد در Fitch Ratings، گفت: «این اقدامات اغلب آخرین راه‌حل برای شرکت‌ها هستند. با این حال، در بسیاری از موارد، شرکت‌ها در صورت عدم بهبود عملکرد عملیاتی خود، همچنان به سمت ورشکستگی سوق داده می‌شوند.» او افزود: «این نوع بازسازی‌های بدهی می‌تواند با افزودن بدهی جدید به بدهی‌های موجود، به ضرر وام‌دهندگان تمام شود.»

مقایسه با سال‌های گذشته

تعداد ورشکستگی‌های ثبت‌شده در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ به دلیل نرخ بهره پایین ناشی از برنامه‌های کاهش نرخ فدرال رزرو بسیار کمتر بود و تنها ۷۷۷ پرونده ورشکستگی در این دو سال ثبت شد. اما با افزایش نرخ بهره در سال ۲۰۲۳، این رقم به ۶۳۶ مورد رسید و در سال ۲۰۲۴ همچنان رو به افزایش بود.

طبق داده‌های S&P، در سال گذشته حداقل ۳۰ شرکت با بدهی بیش از ۱ میلیارد دلار در زمان ثبت ورشکستگی مواجه بودند که نشان از افزایش بحران در میان شرکت‌های بزرگ دارد.

چشم‌انداز اقتصادی آمریکا در سال ۲۰۲۵

با وجود کاهش جزئی نرخ بهره توسط فدرال رزرو، اقتصاد آمریکا همچنان با چالش‌هایی مانند بدهی‌های سنگین شرکت‌ها و کاهش قدرت خرید خانوارها روبه‌رو است. تحلیلگران هشدار می‌دهند که در صورت عدم کاهش بیشتر نرخ بهره یا افزایش سودآوری شرکت‌ها، ممکن است تعداد ورشکستگی‌ها در سال ۲۰۲۵ نیز بالا بماند.

منبع :
خبرگزاری Financial Times

خبرهای مشابه

دکمه بازگشت به بالا