در نوامبر سال ۱۹۷۲، میانگین صنعتی داوجونز (Dow Jones) برای اولین بار در تاریخ ۷۶ ساله آن به ۱۰۰۰ واحد صعود کرد. این صعود داوجونز در یکی از تاریخیترین دهههای بازار مالی و بخصوص جهش ناگهانی قیمت نفت به وقوع پیوست. در این سالها، آمریکا قدرت مانور خود در عرضه نفت را از دست داده بود و اوپک نقشی برجسته در ایجاد نوسان در بازار مالی پیدا کرده بود.
دقیقا ۲۱۶۵۲ روز پس از آغاز به کار خود در ۷ اکتبر ۱۸۹۶، داوجونز به عدد تاریخی ۱۰۰۰ رسید. در سال ۱۹۰۶، شاخص به عدد گرد ۱۰۰، در ۱۹۲۸ به ۳۰۰، در ۱۹۵۶ به ۵۰۰، در ۱۹۶۱ به ۷۰۰ و در ۱۹۶۵ به ۹۰۰ رسیده بود. در ۱۴ نوامبر ۱۹۷۲، DJIA روی عدد ۱۰۰۳.۱۶ بسته شد. در این ماه، نیکسون به تازگی به ریاست جمهوری آمریکا رسیده بود و رونق اقتصادی در آن سال، رویکرد خوشبینانهای به وضعیت موجود القا کرده بود.
در این روز، ۲۰ میلیون سهم معامله شدند؛ سرمایهگذاران نهادی مانند صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، صندوقهای بازنشستگی و شرکتهای بیمه، ۶۰ درصد از حجم معاملات را به خود اختصاص داده بودند. اهمیت عدد ۱۰۰۰ در واقع یک تاثیر روانی بود که این عدد و اعداد گرد این چنین بر سرمایهگذاران اعمال میکنند. در بازارهای سهام، اعدادی اینچنین همیشه جذاب و تحولآفرین بودهاند و به ویژه شاخصها روزهای بدی را در عبور از آنها تجربه میکنند.
پس از ثبت این رکورد تاریخی، ۱۴ سال طول کشید تا شاخص DJIA به رقم جذاب بعدی یعنی ۲۰۰۰ برسد.
دلیل اهمیت اعداد گرد در بازارهای سرمایهگذاری و بخصوص Dow Jones
درواقع یکی از مشخصههای معمول در نقاط پشتیبانی یا مقاومت در بازار سهام، تلاش قیمت یا رقم شاخصهای مختلف برای عبور از یک عدد گرد است. دلیل اصلی این امر، شیوه تفکر و عادت ما در استفاده از اعداد است. بنا بر تحقیقات، علاقه یا عادت بیشتر مردم به استفاده از اعداد گرد میل دارد. برای مثال، اکثر مردم ترجیح میدهند قیمت یک کالای ۹.۹۹۹ هزار تومانی را ۱۰ هزار تومان بخوانند؛ زیرا به حافظهسپاردن، انتقال آن به عنوان خبر و حتی پرداخت آن آسانتر است.
بنابراین، وقتی نمودار قیمت یا شاخص خاصی به نزدیکی اعداد گرد میرسد، توجهها جلب آن سهم یا شاخص میشود. ازطرفی، اعداد با ضریب ۱۰، مثل ۱۰، ۲۰، ۳۰ و…، از جذابیت بیشتری برخوردارند و رقمهایی چون ۱۰۰۰و ۲۰۰۰، خیلی بهندرت و با بازههای زمانی طولانی از هم، اتفاق میافتند.
همچنین، اکثر معاملهگران کم و بیش با این واقعیت آشنا هستند و در زمان نزدیکشدن به ارقامی این چنین، همین آگاهی مشکلآفرین میشود. به ویژه، وقتی تعداد زیادی از افراد تازهوارد به بازار سهام ورود پیدا میکنند، مانند سال ۹۹ در بورس ایران، اینگونه رفتارهای هیجانی شدیدتر میشود و عواقب بحرانیتری را به همراه خواهند داشت.