کسری ۲۰۰ هزار میلیاردی بودجه به علت فروش نفت
جبار کوچکینژاد، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، به تازگی در خصوص کسری بودجه سال ۱۴۰۳ اظهار داشت که هزینههای دولت به شدت افزایش یافته است. او بیان کرد که دولت برای پرداخت حقوقها، حدود ۱۳۴۰ هزار میلیارد تومان هزینه میکند و صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشگری نیز به شدت به منابع دولتی وابسته شدهاند. به طوری که این صندوقها بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی نیاز دارند که دولت باید آنها را تامین کند.
وی ادامه داد که این شرایط باعث شده تا دولت در بخش عمرانی با ضعف شدیدی مواجه شود، به طوری که تنها ۳۰ هزار میلیارد تومان به این بخش تخصیص داده شده است. این وضعیت بحرانی در بودجه به دلیل عدم تحقق کامل فروش نفت و کاهش درآمدهای پیشبینی شده از این منبع رخ داده است.
کوچکینژاد در ادامه اشاره کرد که دولت برای جبران این کسری بودجه به روشهای مختلفی مانند فروش اوراق قرضه و برداشت از منابع شرکتها متوسل شده است. او اظهار داشت که دولت ممکن است امسال بتواند ۲۵۰ هزار میلیارد تومان اوراق قرضه بفروشد که این اوراق توسط بانکها خریداری خواهد شد. اما این اقدام میتواند تأثیرات منفی بر منابع بانکها داشته باشد و منابع مالی آنها را تحت فشار قرار دهد.
این نماینده مجلس همچنین به مشکلاتی که از تحقق نیافتن فروش نفت به وجود آمده اشاره کرد و گفت: “ما همیشه با کسری بودجه مواجه بودهایم. به عنوان مثال، بودجهای که از فروش نفت پیشبینی کرده بودیم حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار میلیارد تومان بود، اما امسال به دلیل فروش نفت، ۲۰۰ هزار میلیارد تومان کسری داریم.”
این مسئله نشاندهنده وابستگی شدید بودجه کشور به درآمدهای نفتی است و هرگونه نوسان در این حوزه میتواند به صورت مستقیم بر اقتصاد و برنامهریزیهای مالی دولت تأثیر بگذارد. افزایش هزینههای جاری و عدم تحقق درآمدهای نفتی، دولت را با چالشهای جدی در تأمین مالی و اجرای پروژههای عمرانی مواجه کرده است.