رهبران گروه هفت توافق برای وام به اوکراین
رهبران گروه هفت کشور صنعتی (G7) توافق کردند تا مبلغ ۵۰ میلیارد دلار به صورت وام به اوکراین اختصاص دهند. این توافق به منظور حمایت مالی فوری از این کشور، با استفاده از داراییهای بلوکهشده روسیه، تنظیم شده و انتظار میرود که پرداخت وامها از دسامبر آغاز شود.
اعلامیه G7 درباره پرداخت وامها به اوکراین
در بیانیهای که توسط رهبران G7 منتشر شد، آمده است که “این وامها از درآمدهای آتی ناشی از داراییهای مسدودشده روسیه پرداخت و بازپرداخت خواهند شد.” این توافق همزمان با برگزاری نشستهای صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی در واشنگتن اعلام شد و تاکید شد که هدف، آغاز واریز وجوه تا پایان سال است.
شرایط پرداخت وامهای دوجانبه به اوکراین
در بیانیهای دیگر از سوی وزیران دارایی گروه هفت آمده است که وامها از طریق وامهای دوجانبه به صورت اقساطی پرداخت خواهند شد و انتظار میرود اولین پرداختها از اول دسامبر آغاز شود و تا پایان سال ۲۰۲۷ ادامه یابد. هر وام دوجانبه باید حداکثر تا ۳۰ ژوئن ۲۰۲۵ به مرحله اجرا برسد که به اعضای G7 فرصتی برای تنظیم جزئیات میدهد.
تعهد آمریکا و تاثیر انتخابات بر وامها
آمریکا نیز در این راستا اعلام کرد که وامی به مبلغ ۲۰ میلیارد دلار به اوکراین اختصاص خواهد داد. با توجه به نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا و احتمال تغییر دولت، مقامات آمریکا سعی دارند این وام در ماه دسامبر پرداخت شود تا در صورت تغییرات سیاسی از بازگشت آن جلوگیری شود. در این میان، کاندیدای جمهوریخواه، دونالد ترامپ، وعده داده که اگر به قدرت برسد، کمکهای نظامی و اقتصادی به اوکراین را متوقف کند.
کمکهای اتحادیه اروپا و دیگر اعضای گروه هفت
اتحادیه اروپا نیز که شامل سه عضو گروه هفت، یعنی آلمان، فرانسه و ایتالیا میشود، تعهد کرده که مبلغی برابر با ۲۰ میلیارد دلار وام ارائه کند، در حالی که کانادا، بریتانیا و ژاپن مجموعاً ۱۰ میلیارد دلار را به این طرح اختصاص خواهند داد. به گفته وزیران دارایی گروه هفت، این وامها از طریق کانالهایی نظیر حساب چندجانبه بانک جهانی و برنامههای مالی اتحادیه اروپا به اوکراین تخصیص خواهند یافت.
تعهد گروه هفت برای حمایت از اوکراین
در بیانیه رهبران گروه هفت آمده است که این کشورها “در حمایت از اوکراین و بازسازی آن ثابتقدم هستند.” این توافق بخشی از تصمیمات اتخاذ شده در نشست ژوئن G7 است که طی آن کشورها متعهد شدند از داراییهای بلوکهشده روسیه برای حمایت از اوکراین استفاده کنند.
این داراییها که در نتیجه تحریمهای اقتصادی و از فوریه ۲۰۲۲ مسدود شدهاند، شامل ذخایر بانک مرکزی روسیه و سایر داراییها هستند و برآورد شده که بالغ بر ۲۸۰ میلیارد دلار در نهادهایی همچون Euroclear مسدود شدهاند. اتحادیه اروپا به عنوان یکی از شرکای اصلی در برنامه تخصیص داراییها به اوکراین نقش کلیدی دارد.