به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، نرخ تورم سالانه شهریور ماه امسال ۳۴.۲ درصد اعلام شد. این به معنای آن است که میانگین قیمتها در ۱۲ ماه منتهی به شهریور نسبت به دوره مشابه سال گذشته بیش از ۳۴ درصد رشد داشته است. در این ماه، تورم سالانه در بخش خوراکیها ۲۹.۱ درصد و در بخش غیرخوراکیها ۳۶.۹ درصد بوده است. این آمار نشان میدهد که در سال گذشته، فشار تورم بیشتر از بخش غیرخوراکی و خدمات بوده است.
نرخ تورم سالانه گروه خوراکیها در تمامی استانها نسبت به مرداد کاهش یافته است، به این معنا که رشد سطح عمومی قیمتها با سرعت کمتری انجام شده است. نکته قابل توجه این است که از میان ۳۱ استان کشور، تورم خوراکی سالانه در ۲۱ استان کمتر از ۳۰ درصد بوده است.
در این میان، استان اصفهان مانند ماه گذشته با نرخ تورم ۳۲.۷ درصد بیشترین تورم خوراکی را داشته و کمترین نرخ تورم به استان سیستان و بلوچستان با ۲۱.۲ درصد تعلق دارد. به عبارت دیگر، اختلاف تورم خوراکی بین بالاترین و پایینترین استانها در شهریور حدود ۱۲ واحد درصد بوده است.
بررسی جزئیات تورم شهریور
طبق گزارش مرکز آمار ایران، تورم سالانه خوراکیها در شهریور ۲۹.۱ درصد بوده که نسبت به مرداد کاهش یافته است؛ در مرداد این نرخ ۳۰.۲ درصد گزارش شده بود. این امر نشاندهنده کاهش سرعت رشد قیمتهای خوراکی در کشور است.
بالاترین نرخ تورم خوراکی در استان اصفهان با ۳۲.۷ درصد ثبت شده است. این در حالی است که نرخ تورم خوراکی در مرداد ماه این استان ۳۴.۴ درصد بوده و همچنان رکورددار بیشترین تورم خوراکی در میان استانها است. استان اردبیل نیز با نرخ ۳۲.۳ درصد دومین استان با بالاترین تورم خوراکی است.
از سوی دیگر، استان سیستان و بلوچستان با نرخ تورم ۲۱.۲ درصد، کمترین تورم خوراکی را در شهریور ماه ثبت کرده است. این استان مانند ماه گذشته رکورددار پایینترین نرخ تورم خوراکی بوده و استان خراسان شمالی با ۲۳.۳ درصد در جایگاه دوم کمترین نرخ تورم قرار دارد.
تأثیر الگوی مصرف در تورم
مطالعات نشان میدهد که سطح درآمد خانوارها تأثیر مستقیمی بر الگوی مصرف آنها دارد. هرچه درآمد خانوار بیشتر باشد، سهم گروه غیرخوراکی و خدمات در سبد مصرفی بیشتر میشود و سهم گروه خوراکی کاهش مییابد. این بدان معنا نیست که خانوارهای پردرآمد خوراک کمتری دارند، بلکه نسبت هزینههای خوراکی به درآمد آنها کمتر است. برعکس، در خانوارهای با درآمد کمتر، سهم بیشتری از سبد مصرفی به خوراکیها اختصاص مییابد.
نتایج نشان میدهد که در صورت بالا بودن تورم در گروه غیرخوراکی، استانهای پردرآمدتر مانند استانهای برخوردار کمتر تحت تأثیر قرار میگیرند. اما در صورت افزایش تورم خوراکی، استانهای کمدرآمدتر بیشترین آسیب را میبینند.
از این رو، در شهریور ماه که تورم بیشتر از بخش غیرخوراکی بود، استانهای کمدرآمدی مانند سیستان و بلوچستان تورم کمتری را تجربه کردند.
در مجموع، ۲۱ استان از ۳۱ استان کشور، تورم خوراکی سالانه زیر ۳۰ درصد را در شهریور ماه تجربه کردند.