اعلام برنامههای حمایتی چین برای تقویت بازار سهام با ۱۱۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری
بانک مرکزی چین روز جمعه دو برنامه تأمین مالی را به منظور تقویت بازار سهام این کشور آغاز کرد. این برنامهها در ابتدا تا ۸۰۰ میلیارد یوان (معادل ۱۱۲.۳۸ میلیارد دلار) به بازار سهام تزریق میکنند. هدف از این برنامهها حمایت از توسعه پایدار بازارهای سرمایه از طریق ابزارهای جدید سیاست پولی است.
به گزارش رویترز، بانک مرکزی چین جزئیات عملیات این برنامههای تعویض دارایی و برنامههای بازپرداخت وام را که برای اولین بار در اواخر سپتامبر معرفی شده بودند، اعلام کرد. هدف این برنامهها بهبود وضعیت بازارهای مالی و کمک به توسعه پایدار آنها است.
در هفتههای اخیر، روند صعودی بازار سهام چین کمرنگ شده و تحلیلگران معتقدند که این موضوع ناشی از احتیاط بازار نسبت به اندازه و نحوه اجرای وعدههای محرک اقتصادی پکن است. شاخص CSI300 که یکی از شاخصهای اصلی بازار بورس چین است، روز جمعه پس از از دست دادن بخشی از ارزش خود، توانست با ۰.۸ درصد رشد دوباره به حرکت صعودی خود ادامه دهد.
اجرای طرح تعویض دارایی
یکی از برنامههای اصلی که ارزش آن ۵۰۰ میلیارد یوان برآورد شده است، به کارگزاریها، شرکتهای مدیریت سرمایه و شرکتهای بیمه اجازه میدهد تا از طریق وثیقهگذاری داراییهای خود، نقدینگی از بانک مرکزی دریافت کنند و این نقدینگی را برای خرید سهام به کار گیرند.
تا به امروز، ۲۰ شرکت اجازه ورود به این طرح را دریافت کردهاند و درخواستهای اولیه بیش از ۲۰۰ میلیارد یوان از این برنامه بوده است. به گفته بانک مرکزی چین، این طرح میتواند به عنوان ابزاری برای تثبیت بازار عمل کند، به ویژه در شرایطی که بازارها به فروش بیش از حد سهام دچار میشوند.
در قالب این برنامه، داراییهایی مانند اوراق قرضه، صندوقهای سرمایهگذاری بورس و سهام شرکتهای موجود در شاخص CSI300 میتوانند در ازای دریافت نقدینگی به داراییهای با نقدینگی بالا مانند اوراق خزانه و اسناد بانک مرکزی تبدیل شوند.
اجرای طرح بازپرداخت وام
برنامه دیگری که به ارزش ۳۰۰ میلیارد یوان آغاز شده است، به مؤسسات مالی اجازه میدهد تا از بانک مرکزی وام بگیرند و این نقدینگی را برای خرید سهام شرکتهای بورسی یا سهامداران اصلی آنها به کار گیرند.
نرخ بهره یک ساله برای این طرح ۱.۷۵ درصد تعیین شده است و ۲۱ مؤسسه مالی، از جمله بانکهای سیاستی و تجاری، میتوانند در ابتدای هر فصل برای دریافت این وامها درخواست دهند. شرکتهای بورسی و سهامداران اصلی آنها نیز میتوانند با نرخهای تا ۲.۲۵ درصد از این بانکها وام بگیرند تا سهام خود را بازخرید کنند. این برنامه به عنوان یک استثنا در قوانین موجود است که معمولاً جریان نقدینگی بانکی را به سمت بازار سهام ممنوع میکند.
این تصمیمات در پی جلسهای با نهادهای مالی کلیدی چین اتخاذ شد که در آن مسئولان اقتصادی این کشور خواستار اجرای سریعتر سیاستهای حمایتی گسترده برای پشتیبانی از اقتصاد و بازارهای سرمایه شدند.