دستور جدید بانک مرکزی برای نظارت بر حسابهای بانکی و تراکنشهای مشکوک
معاون بانک مرکزی با اعلام لزوم اقدام هیئت مدیره بانکها نسبت به تراکنشهای مشکوک مشتریان در سطح شعب، تأکید کرد که قانون جدید بانک مرکزی وظایف بانکها و این نهاد در قبال ارائه خدمات به مشتریان و تعیین مجازاتهای قضایی برای متخلفین را مشخص کرده است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین و به نقل از بانک مرکزی، فرشاد محمدپور، معاون تنظیمگری و نظارت بانک مرکزی، در جلسهای با روسای هیئت مدیره بانکها، به بررسی چالشهای مرتبط با مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم با محوریت تراکنشهای غیرمعمول پرداخت و گفت: بانکها موظفند بهطور مداوم تراکنشهای مشکوک مشتریان را رصد کنند، از مشتریان در خصوص این تراکنشها توضیح بخواهند و در صورت عدم ارائه مدارک لازم، از ادامه خدماترسانی به آنها خودداری کنند.
محمدپور افزود که ادارات مبارزه با پولشویی در بانکها، بازوی نظارتی بانک مرکزی هستند و باید تا هفته آینده گزارشی از اقدامات خود در زمینه مبارزه با پولشویی را به بانک مرکزی ارائه دهند. وی همچنین بر ضرورت گزارشدهی تعداد افراد شناساییشده با تراکنشهای غیرعادی و واکنش هیئت مدیره بانکها در این موارد تأکید کرد.
این مقام بانک مرکزی به برخی از مواد قانونی در زمینه مبارزه با پولشویی اشاره کرد و گفت که طبق مواد ۲۳، ۲۴، و ۳۸ قانون جدید بانک مرکزی، برخی تخلفات بهصراحت جرمانگاری شدهاند. همچنین مواد ۲۵، ۲۰ و ۶۲ و تبصره ۶ ماده ۴۱ آییننامه مبارزه با پولشویی، نحوه برخورد قضایی با تخلفات مرتبط را مشخص کردهاند. محمدپور ضمن تقدیر از عملکرد برخی بانکها در زمینه نظارت بر حسابهای غیرعادی، از لزوم تقویت اقدامات نظارتی در برخی دیگر از بانکها نیز سخن گفت و افزود: قانون بانک مرکزی را به پیگیری و نظارت دقیق در این حوزه مکلف کرده است.
وی با اشاره به گزارشهایی از رقابت ناسالم میان شعب بانکها بیان کرد که برخی افراد با سوابق مشکوک، در صورت محرومیت از دریافت خدمات بانکی در یک بانک، بهراحتی حساب خود را در بانک دیگری باز میکنند و به تخلفات ادامه میدهند. محمدپور تأکید کرد که این مسئله نیاز به هماهنگی و انسجام میان بانکها و ادارات مبارزه با پولشویی دارد و با وجود سیستمهای استاندارد، میتوان مظنونین و تراکنشهای غیرعادی را شناسایی و اقدامات قضایی مناسب را انجام داد. وی افزود که این ادارات باید برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت را برای ارتقاء سیستمهای نظارتی طراحی و اجرا کنند.
محمدپور همچنین از پیشنهاد ایجاد کدهای یونیک برای مشتریان بانکی خبر داد که به بانکها امکان میدهد رفتار مالی مشتریان را بهتر رصد کنند. وی در این راستا به اقدامات پیشگیرانه و نظارتی مورد انتظار از شبکه بانکی نیز اشاره کرد و گفت که بانک مرکزی برای مقابله با شرایط پیشآمده ارزی در روزهای اخیر بهطور شبانهروزی فعالیت داشته و از شبکه بانکی انتظار میرود که با جدیت در این مسیر حرکت کند.
وی در پایان خواستار آن شد که بانکها بر اساس قوانین موجود، شاخصهای مناسبی را برای ارزیابی عملکرد شعب خود در زمینه مبارزه با پولشویی تدوین کنند و به هیئت مدیره گزارشهای منظمی ارائه دهند. معاون بانک مرکزی تأکید کرد که این نهاد نظارت مستقل خود را بر افراد مشکوک و تراکنشهای غیرمعمول ادامه خواهد داد و گزارشهای دریافتی از بانکها را بهدقت بررسی خواهد کرد.
گفتنی است که سایر موضوعات مطرحشده در این نشست شامل توجه به شوکهای ارزی، تقویت سامانههای بانکی، لزوم آگاهیرسانی در زمینه مبارزه با پولشویی، و ایجاد نظارت یکپارچه بر شبکه بانکی بود