
برزیل جایگزین آمریکا برای چین در صادرات کشاورزی شد
در پی اعمال تعرفههای جدید از سوی دولت ایالات متحده آمریکا و اقدامات تلافیجویانه چین، بازار جهانی محصولات کشاورزی دچار تغییراتی شده و به نظر میرسد کشور برزیل در مسیر تبدیل شدن به جایگزینی برای آمریکا در تامین نیازهای کشاورزی چین قرار گرفته است.
به گزارش ایسنا، چین روز جمعه اعلام کرد مجموعهای از تعرفههای تلافیجویانه را بر واردات کالا از آمریکا اعمال خواهد کرد. بر اساس این تصمیم، تعرفههای اضافی ۳۴ درصدی بر تمامی کالاهای وارداتی از آمریکا وضع شده است که علاوه بر تعرفههای ۱۰ تا ۱۵ درصدی قبلی اعمال شده در ماه مارس بر روی محصولات کشاورزی به ارزش تقریبی ۲۱ میلیارد دلار، در نظر گرفته شدهاند.
جک اسکویل، معاون موسسه پرایس فیوچرز مستقر در شیکاگو، در واکنش به این تحولات گفت: «این تعرفهها، هزینههای زیادی را برای تجارت کشاورزی آمریکا به همراه خواهد داشت و بهویژه بر بازار سویا تاثیر منفی خواهد گذاشت.»
بر اساس گزارشها، در پی اعلام تعرفههای جدید، فعالترین قرارداد سویا در بورس تجارت شیکاگو (CBOT) با ۳۴.۵ سنت کاهش، به ۹.۷۷ دلار در هر بوشل رسید. این کاهش قیمت، معادل افتی ۳.۴ درصدی نسبت به قیمت روز پنجشنبه است و پایینترین نرخ ثبتشده در نمودار سال ۲۰۲۵ محسوب میشود. لازم به ذکر است که هر بوشل معادل ۲۵.۴ کیلوگرم است.
یک معاملهگر فعال در سنگاپور که در یک شرکت بازرگانی بینالمللی محصولات کشاورزی و دانههای روغنی فعالیت دارد، گفت: «وضع تعرفه ۳۴ درصدی از سوی چین، مانند توقف کامل واردات محصولات کشاورزی آمریکاست. مشخص نیست که با این تعرفه بالا، تجارت ادامهدار خواهد بود یا خیر.»
یک معاملهگر غلات در اروپا نیز به رسانهها اعلام کرد که اتحادیه اروپا، در راستای اقدامات تلافیجویانه مشابه، احتمالاً تعرفههایی بر دانههای سویای آمریکا وضع خواهد کرد. وی تاکید کرد: «همه چیز در مورد سویا است. نگرانی اصلی این است که قبل از رسیدن محصول جدید سویای آمریکا، توافقی حاصل نشود.»
با توجه به تحولات اخیر، گزارشها حاکی از آن است که تعرفههای اعمالشده در ماه مارس موجب تسریع در روند کاهش واردات سویا از آمریکا شده و تقاضا را به سمت برزیل سوق داده است. روز پنجشنبه، تنها یک روز پس از اعلام تعرفههای جدید از سوی دونالد ترامپ، نرخ پریمیوم بندرهای برزیل به یک دلار در هر بوشل نسبت به شاخصهای بازار شیکاگو رسید.
در همین حال، آمارها نشان میدهند که واردات چین از محصولات کشاورزی آمریکا برای دومین سال متوالی کاهش یافته است. این میزان از ۴۲.۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ به ۲۹.۲۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته است.
کارلوس مرا، رئیس تحقیقات بازار کشاورزی در موسسه رابوبانک، گفت: «برزیل بزرگترین تامینکننده جایگزین برای سویای آمریکاست و میتواند نیاز چین را در این زمینه تامین کند. با این حال، کشورهای دیگری مانند آرژانتین و پاراگوئه نیز ممکن است از این فرصت سود ببرند.»
بر اساس گزارش رویترز، دولت چین روز جمعه همچنین به دلیل بروز مشکلات در ایمنی مواد غذایی، برخی اسناد مورد نیاز برای واردات سورگوم از شرکت آمریکایی سیاند دی (C&D) را لغو کرده است. این شرکت تحت مالکیت چین قرار دارد و مستقر در آمریکا است. علاوه بر این، اسناد واردات گوشت مرغ و پودر استخوان برخی شرکتهای آمریکایی نیز توسط چین لغو شده و واردات محصولات طیور از برخی شرکتها نیز به حالت تعلیق درآمده است.
اقدامات اخیر چین در حوزه واردات محصولات کشاورزی و پروتئینی، بخشی از پاسخ تجاری به تصمیم دولت ایالات متحده برای اعمال تعرفههای گسترده بر کالاهای چینی تلقی میشود. این اقدامات نه تنها باعث تغییر در مسیر جریان تجارت جهانی محصولات کشاورزی شدهاند، بلکه باعث کاهش سهم بازار ایالات متحده در صادرات کشاورزی به یکی از بزرگترین خریداران این محصولات یعنی چین شدهاند.
در نتیجه، بازارهای جهانی شاهد افزایش نقش کشورهایی نظیر برزیل در تامین نیازهای چین در حوزه کشاورزی هستند. روندی که ممکن است در صورت تداوم تعرفهها و عدم دستیابی به توافق تجاری میان آمریکا و چین، به یک تغییر پایدار در ساختار بازارهای جهانی کشاورزی تبدیل شود.