نرخ روزانه انباشت ثروت در جهان شتاب گرفت
ثروت میلیاردرهای جهان در سال ۲۰۲۴ با افزایشی بیسابقه مواجه شد و نرخ انباشت ثروت روزانه در مقایسه با سال ۲۰۲۳ شتاب بیشتری گرفت. طبق گزارش منتشرشده توسط سازمان آکسفام، ثروت میلیاردرهای جهان در سال گذشته به میزان ۲ تریلیون دلار افزایش یافته است. این رقم معادل بیش از ۵.۷ میلیارد دلار در هر روز است که سه برابر سریعتر از نرخ ثبتشده در سال قبل بوده است.
افزایش تعداد میلیاردرها
آمارهای ارائهشده نشان میدهد که تعداد میلیاردرهای جهان در سال ۲۰۲۴ به ۲۷۶۹ نفر رسیده است. این رقم در مقایسه با تعداد ۲۵۶۵ میلیاردر ثبتشده در سال ۲۰۲۳، افزایشی قابلتوجه داشته است. مجموع ثروت این افراد نیز از ۱۳ تریلیون دلار در سال قبل به ۱۵ تریلیون دلار افزایش یافته است.
اختلاف شدید میان فقرا و ثروتمندان
بر اساس آمار بانک جهانی، تعداد افرادی که با درآمد کمتر از ۶.۸۵ دلار در روز زندگی میکنند، از سال ۱۹۹۰ تغییر محسوسی نکرده است. این آمار نشاندهنده تداوم شکاف اقتصادی میان فقرا و ثروتمندان در سطح جهانی است.
پیشبینی ظهور تریلیونرها
طبق گزارش آکسفام، در دهه آینده جهان شاهد ظهور حداقل پنج تریلیونر خواهد بود. این پیشبینی نشاندهنده افزایش چشمگیر ثروت ابرثروتمندان و تسلط بیشتر آنان بر اقتصاد جهانی است. این سازمان اعلام کرده است که ثروت ده نفر از ثروتمندترین افراد جهان بهطور متوسط روزانه ۱۰۰ میلیون دلار افزایش مییابد. حتی اگر ۹۹ درصد از ثروت خود را یکشبه از دست بدهند، این افراد همچنان میلیاردر باقی خواهند ماند.
استعمار اقتصادی معاصر
در گزارش آکسفام به پویایی جریان انتقال ثروت از کشورهای جنوب جهانی به کشورهای شمال جهانی اشاره شده است. این سازمان از این روند با عنوان «استعمار اقتصادی معاصر» یاد کرده است. بر اساس این گزارش، بسیاری از ثروتمندان، بهویژه در اروپا، بخشی از ثروت خود را مدیون استعمار تاریخی و استثمار کشورهای فقیرتر هستند.
تسلط افراد ممتاز بر اقتصاد جهانی
مدیر اجرایی بینالمللی آکسفام، آمیتاب بهار، در این باره گفت: «تسلط افراد ممتاز بر اقتصاد جهانی به سطحی رسیده است که زمانی غیرقابلتصور به نظر میرسید. این روند نهتنها موجب افزایش نرخ انباشت ثروت میلیاردرها شده است، بلکه قدرت آنان نیز بهطور چشمگیری افزایش یافته است.» به گفته وی، عدم موفقیت در توقف این روند منجر به ظهور تریلیونرها در آینده نزدیک خواهد شد.
پیشنهادات آکسفام برای کاهش نابرابری
آکسفام در گزارش خود سه راهکار اساسی را برای کاهش نابرابریهای اقتصادی و مقابله با انباشت افراطی ثروت پیشنهاد کرده است:
- کاهش ریشهای نابرابریها بهمنظور پایان دادن به فقر.
- اعمال مالیات بر عایدی سرمایه ثروتمندان و لغو بهشتهای مالیاتی.
- توقف جریان انتقال ثروت از جنوب جهانی به شمال جهانی.
ضرورت اقدام فوری
گزارش آکسفام بر ضرورت اقدامات فوری برای کاهش شکاف اقتصادی میان فقرا و ثروتمندان تأکید دارد. این سازمان معتقد است که تداوم وضعیت کنونی میتواند تبعات جدی برای اقتصاد جهانی به همراه داشته باشد و نابرابریها را عمیقتر کند.
این گزارش نشاندهنده وضعیت نابرابری اقتصادی در جهان و رشد بیسابقه ثروت میلیاردرها است. پیشنهادات ارائهشده توسط آکسفام میتواند راهکاری برای مقابله با این چالشها و ایجاد تعادل در نظام اقتصادی جهانی باشد.