نماد سایت دروازه اقتصاد

پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲

پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت 1402

پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت 1402

پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲ شبیه پیش‌بینی آب‌وهوا در ۱ ماه آینده است. به همان اندازه، مسئله شامل جزئیات مختلف می‌شود و وقوع رویدادهای ممکن، قابلیت تغییر ۰ تا ۱۰۰ پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲ را دارند. بخصوص، سال ۱۴۰۲ با اخبار افزایش قیمت خودرو آغاز شد که خود نشان از تداوم تورم و تصمیم دولت بر افزایش درآمدهای داخلی دارد.

پارامترهای موثر در پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲

برای تخمین روند افزایش، کاهش یا رکود در قیمت ارز در سال ۱۴۰۲ و بخصوص در بازه زمانی کوتاه، باید ابتدا به پارامترهایی بپردازیم که بر این جریان تأثیر می‌گذارند. این پارامترها اهرم‌هایی هستند که مفهوم ارزش، قدرت مالی و اقتصاد در حالت کلی را تعریف می‌کنند.

کسری بودجه دولت در سال ۱۴۰۲

در پایان سال ۱۴۰۱، بنا بر گزارش دولت و بررسی کارشناسان، کسری بودجه دولت بیشتر از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است. بنابراین، دولت نیاز به تعریف منابع درآمدزایی جدید و تقویت گزینه‌های موجود در کسب درآمد است.

یکی از این منابع، بخش حمل‌ونقل کشور است که در اوایل سال ۱۴۰۲ بسیار خبر ساز شده است. در اولین اقدام، وزارت صمت افزایش قیمت خودرو برای محصولات دو شرکت خودروسازی ایران‌ خودرو و سایپا را تأیید کرد؛ شرکت‌هایی که بخش قابل‌توجهی از آن‌ها متعلق به دولت است.

این تلاش و تصمیم زودهنگام دولت، نشان از پیش‌بینی دولت درباره وضعیت آتی تورم و پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲ دارد. به عبارتی، دولت یا با آگاهی از افزایش نرخ ارز اقدام به افزایش قیمت‌ها کرده، یا اینکه افزایش قبلی را به عنوان یک ثبات در بازار ارز پذیرفته و در واکنش به آن تغییر قیمت‌ها را تأیید کرده است.

باید توجه داشت که کسری بودجه کشور شدیدا متأثر از افزایش قیمت دلار در سال ۱۴۰۲ است. دولت به دلایل مختلف نیازمند تعامل با کشورها و شرکت‌های خارجی است و تفاوت ارزش ارز خارجی با ریال، باعث افزایش هزینه‌ها برای دولت می‌شود. برای کاهش این تأثیر، دولت نیز باید خدمات و محصولاتی که از آن‌ها درآمدزایی دارد را گران‌تر کند.

وضعیت سیاسی منطقه در سال ۱۴۰۲

وضعیت سیاسی منطقه

جنگ روسیه و اوکراین محاسبات و جریان‌های سیاسی منطقه را دگرگون کرده است. بخصوص، چین و روسیه در حال تشکیل جبهه‌های اقتصادی در تقابل با آمریکا و اروپا هستند. در این تقابل، یارگیری از کشورهای تأثیرگذاری چون عربستان و ایران وضعیت سیاسی جدیدی در منطقه خاورمیانه رقم زده است.

بخصوص تأثیر مذاکرات عربستان در قیمت دلار در چند ماه اخیر مشخص بوده است و هم‌زمان با اعلام اولین خبرها درباره این توافقات، قیمت دلار در اوایل سال ۱۴۰۲ به ثبات رسیده است. بنابراین، پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲ نیم نگاهی به مذاکرات ایران و عربستان و تداوم تفاهمات دو کشور دارد.

علاوه‌براین، کشورهای حوزه اوپک در چند ماه گذشته نشان داده‌اند که خواهان استقلال از تصمیمات غرب هستند و با کاهش در میزان تولید، می‌خواهند بازار نفت را به کنترل خود درآورند. بنابراین، این امکان وجود دارد که با کاهش میزان تولید کشورهای اوپک، قدرت نفتی آمریکا کاهش یابد و همین امر باعث نزول یا تثبیت قیمت دلار نسبت به ارز کشورهای عضو اوپک شود.

ترکیه، روسیه، چین و کشورهای خاورمیانه در سال‌های اخیر تأثیر زیادی از سیاست‌های فشار اقتصادی از جانب غرب دیده‌اند؛ به همین دلیل، آن‌ها به دنبال ایجاد یک سیستم مالی مشترک و مستقل از دلار هستند. در صورت موفقیت در پیاده‌سازی این سیستم مالی، پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت سال ۱۴۰۲ با نزول دلار همراه خواهد بود.

امکان توافق مجدد یا احیای برجام

واقعیت این است که در حال حاضر، قیمت دلار تأثیر چندانی از وضعیت برجام نمی‌گیرد. به عبارتی، این موضوع تأثیرات خود را گذاشته و اکنون هر دو طرف با رکود سیاسی در این مورد همراه هستند و تصمیم شاخصی در این زمینه اتخاذ نمی‌کنند.

دولت آمریکا در حواشی انتخابات ریاست جمهوری است و دموکرات‌های آمریکا به دنبال حفظ ثبات کنونی و عدم تغییر چندان در سیاست‌های متناظر با وضعیت هسته‌ای ایران هستند. همین امر باعث می‌شود که پرونده احیای برجام در وضعیت رکود باقی بماند و تأثیر زیادی بر پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲ نداشته باشد.

وضعیت کنونی در رکود قیمت‌ها و حجم خرید و فروش

در دو هفته آخر فروردین، بازار خودرو و ملک با رکود همراه شده است. دلیل اصلی این امر، قیمت‌گذاری غیرتخصصی، دلالی، احساسی و اختیاری خودرو و ملک است. وضعیت تورم در اواخر سال ۱۴۰۱ باعث شده است که افراد با انواع دارایی‌های فیزیکی سعی در ارتقاء حداکثری ارزش اموال خود داشته باشند.

بنابراین، صاحبان ملک یا خودرو، قیمت‌ها را تا سرحد ظرفیت بازار بالا می‌برند و صعود و تصمیمات هیجانی در بازار، باعث حرکت جمعی و افزایش غیرمنتظره قیمت خودرو و ملک می‌شود. در چنین شرایطی، خریداران قدرت خرید خود را به شدت از دست می‌دهند و رکود در معاملات اتفاق می‌افتد.

وقتی تعداد معاملات در بازار کاهش یابد، همه منتظر تلنگری هستند تا رکود شکسته شود. بخصوص، پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت سال ۱۴۰۲ به یک چالش اساسی بدل می‌شود، زیرا مردم حاضر به فروش دارایی‌های خود نخواهند بود و منتظر شروع معاملات و تعیین شدن قیمت در بازارهای مختلف‌اند.

در چنین شرایطی، انتظار می‌رود که برای چند هفته آینده، قیمت دلار در وضعیت کنونی و در بازه نوسان چند هفته پیش خود باقی بماند. عدد ۵۰ هزار تومان یک نقطه نزول یا شروع یک رالی صعودی در قیمت دلار است.

تقریبا یک ماه است که دلار تلاش می‌کند خط روند ۵۰ هزار تومان را بشکند و حرکت صعودی خود را ادامه دهد، اما به دلایل مختلف، هنوز چنین شکستی رخ نداده و سیگنال‌های تکنیکال و فاندامنتال نشان از رکود در بازار دارند.

ازطرفی، حجم معاملات آنقدر پایین است که نمی‌توان به هیچ روندی در هیچ کدام از بازارهای خرید و فروش اعتماد کرد. آنچه مشخص است، هوشمندی عمومی و ناخودآگاه در بازار، رکود را پذیرفته و بر استقرار آن تا اوایل اردیبهشت سال ۱۴۰۲ اصرار دارد.

ثبات قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲

مهم‌ترین ویژگی وضعیت کنونی در بازار خرید و فروش دلار، ثباتی است که پس از یک صعود تاریخی برای آن رخ داده است. به‌ویژه، خرید دلار (به منظور سرمایه‌گذاری) در وضعیت کنونی هیچ توجیه منطقی ندارد چراکه وضعیت دارایی‌های دیگری چون خانه و خودرو صعودی تر است.

به زبان ساده، دلار رشد بالایی داشته و بازار در حال هضم این صعود از دلار است. بخصوص، کالاهایی که قیمت دلار تأثیر شایانی بر ارزش آن‌ها دارد، در ادامه با تغییر همراه خواهند بود و اگر وضعیت سیاسی اقتصادی کشور به همین شکل باشد، امکان صعودی بودن این تغییر زیاد است.

نگاهی به بازار خودرو و رکود در آن کمک خوبی به پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲ می‌کند. در حال حاضر خریداران افزایش قیمت یک هفته پیش را نپذیرفته‌اند و قدرت خریدار به اندازه‌ای نیست که این سطح از تغییر را در این بازه کوتاه مدت به ثبت برساند.

با این حال، خودروسازان افزایش قیمت خود را تثبیت کرده‌اند و مطمئنا از این تغییر عقب‌نشینی نخواهند کرد. در نتیجه، در ماه‌های آینده شاهد افزایش حجم معاملات خودرو خواهیم بود و احتمال افزایش قیمت بیشتر نیز چندان  دور از انتظار نیست.

بهترین گزینه برای سرمایه‌گذاری در سال ۱۴۰۲

وضعیت مسکن ۱۴۰۲

نکته جالب درباره قیمت دلار، تورمی است که از آن نشأت می‌گیرد. جالب است که این تورم هرگز هم‌ارز با نرخ افزایش قیمت دلار و سطح اختلاف آن با ریال نیست. برای نمونه، قیمت دلار در ده سال پیش نسبت به اکنون، و قیمت مسکن در ده سال پیش نسبت به امروز، هرچند هردو افزایشی، اما دومی به مراتب بیشتر بوده است.

به عبارتی، دلار ممکن است یک تلنگر و تحریک قدرتمند در افزایش قیمت‌ها باشد، اما قیمت‌ها خود را با میزان افزایش ارزش دلار تنظیم نمی‌کنند و همیشه چند پله بالاتر می‌روند. دلیل این امر در بازارهای مختلف، متفاوت است.

برای نمونه، در بازار خودرو، افزایش قیمت دلار مستقیما باعث افزایش قیمت خودرو نیز می‌شود. اما هم‌زمان با این افزایش، گمرک تعرفه‌های بیشتری بر قیمت خودروهای خارجی می‌گذارد که خود یک پله افزایش بیشتر بر قیمت خودرو اعمال می‌کند. بنابراین، دلار فقط آغازگر افزایش قیمت است و جامعه و دولت خود مسیر صعودی‌تر را هموار می‌کنند.

با این توصیف، بهترین گزینه‌های سرمایه‌گذاری در سال ۱۴۰۲ همچنان مسکن و خودرو هستند. طلا و دلار در رده‌های بعدی قرار دارند و بیشتر از سود، تثبیت ارزش را در مقابل تورم برای شما نتیجه می‌دهند.

ماندگاری پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲

تورم اصلی‌ترین پیشران در تغییر قیمت‌هاست و کسری بودجه سال ۱۴۰۱ دولت باعث می‌شود که خود دولت هم نیاز به تأمین مالی داشته باشد و از تورم آسیب بیشتر ببیند. بنابراین، کنترل تورم از جانب دولت یک چالش اساسی برای آن خواهد بود.

از طرفی، نرخ تورم کنونی، در اوایل سال، خود با نوسان شدید همراه است و هیچ کارشناسی نمی‌تواند با دقت بالا از تورم یک هفته یا یک ماه بعد حرف بزند. علاوه بر نرخ دلار، شاخص‌های زیادی وجود دارند، مانند وضعیت بورس و وضعیت سیاسی و منطقه‌ای کشور، که بر تورم تأثیر می‌گذارند.

بنابراین، این پیش‌بینی قیمت دلار در اردیبهشت ۱۴۰۲ هرگز دقیق و ماندگار نیست. به همین دلیل است که ما چندان از درصد و اعداد برای توضیح آینده قیمت دلار حرف نزدیم و بیشتر به کلیات و روندها پرداختیم.

به‌طور کلی، بهترین گزینه و محتمل‌ترین آن در حال حاضر، ثبات قیمت دلار است و انتظار می‌رود در اردیبهشت ۱۴۰۲ نیز این ثبات همچنان برقرار باشد و قیمت دلار صعودهایی مشابه با چند ماه قبل از نوروز ۱۴۰۱ را تجربه نکند.

خروج از نسخه موبایل