در تحقیقی جدید، و متناظر با شاخص مدیران خرید، علائم بروز یک رکود جهانی (Global Recession) بروز کردهاند.چند هفته پیش، جلسه بینالمللی روسای بانکهای مرکزی کشورهای مختلف بود. از اصلیترین موضوعات در این جلسه، بروز نشانههای غیرقابل انکار از شروع روندهای کند در اقتصاد دنیا و وقوع تورمهای وسیع و ادامه دار بودند.
نشانههای رکود اقتصادی (Global Recession Indicators)
بر اساس شاخص مدیران خرید (PMI) در آسیا، اروپا و آمریکا، فعالیتهای کسب و کاری در سرتاسر جهان روندی معکوس، نسبت به پیشرفتهای دو سال اخیر، را نشان میدهند. در یک سال اخیر، و پس از کاهش نگرانیها درباره بیماری کرونا و به دلیل در دسترس بودن واکسنهای مختلف و کاهش تلفات بیماری، اقتصادهای مختلف درحال جان گرفتن و آغاز روندهای خوب و صعودی بودند. با وجود این، شاخصهای اقتصادی نقاط بنبستی از این روندهای خوب را به تصویر میکشند.
برای مثال در ماه مرداد، تجارت بخش خصوصی در آمریکا، برای دومین ماه پیاپی کوچکتر شده است و نسبت به ۱۸ ماه اخیر، قسمت خدمات در پایینترین نقطه خود قرار گرفته است. شاخص PMI در ماه مرداد به عدد ۴۵ رسید، که کمترین مقدار از اواسط سال ۲۰۲۰ است؛ توجه کنید که هر رقمی پایینتر از ۵۰ نشان از انقباض اقتصادی دارد.
جنگ اوکراین نیز عامل دیگری است که تنور احتمال رکود را داغ کرده است. فعالیتهای تجاری اروپا نیز برای دومین ماه متوالی، به دلیل افزایش شدید قیمت انرژی، کاهش یافتهاند. شاخص PMI برای منطقه یورو از ۴۹.۹ در تیر ماه به ۴۹.۲ در مرداد رسیده است. متناسب با این ارقام، تقاضا در بخش تولید و خدمات نیز به شکل قابلتوجهی کاهش یافته است.
منابع S&P Global درباره آسیا نیز وضعیتی مشابه را ترسیم میکنند. برای مثال، بازارهای مالی ژاپن و استرالیا، برای اولین بار از زمان شروع موجهای جدید از کووید-۱۹، شاهد نزولهای قابل توجهی بودهاند.
اگرچه بیماری کرونا در چند ماه اخیر رنگ باخته بود و از حساسیتهای اقتصادی و سیاسی متناظر با آن کاسته شده بود، اما بروز سویههای جدید از این بیماری، بخصوص در چین، چراغهای قرمز پرنوری را در نقاط مختلف دنیا روشن کرده است. چین دومین اقتصاد بزرگ دنیا است و همین امر باعث میشود که هرگونه تغییر در روند تجاری و سیاستهای منطقهای و جهانی آن، تاثیرات شدیدی بر اقتصاد جهانی بگذارد. اوج گرفتن بیماری کرونا در این کشور، احتمال اتخاذ محدودیتهای رفت و آمدی و کاهش تحرکات اقتصادی در آن را دوچندان کرده است.
۹۷ درصد مدیران صنایع باور دارند که رکود جهانی حتمی است
مدیران کسب و کارهای مختلف بر این باورند که رخداد یک رکود جهانی اجتنابناپذیر است و اختلاف تنها بر سر زمان وقوع این رکود جهانی است.
در یک نظرسنجی از مدیران شرکتهای کوچک و بزرگ در بزرگترین اقتصاد جهان، صاحبان مشاغل و سهامداران خصوصی در آمریکا، بنیاد استیفل (Stifel) به این نتیجه رسید که تقریبا ۹۷ درصد آنها باور دارند که رکود شروع شده است یا رخداد آن بسیار نزدیک است. تقریبا ۱۸ درصد این مدیران باور داشتند که جهان هماکنون در رکود است و ۷۹ درصد بر این باور بودند که ۱۸ ماه آینده زمان شروع رکود خواهد بود. جالب اینکه، تنها ۳ درصد از این مدیران باور داشتند که دولتها از رکود جلوگیری میکنند.
با وجود این، شرکتکنندگان در این نظرسنجی، اذعان داشتند که کشورهای درحال توسعه، بخصوص آمریکا، روندی صعودی در اشتغالزایی را شروع کردهاند.
باور بر این است که محدودیتهای نیروی کار (۶۴ درصد) بزرگترین تهدید برای تجارت است و تورم (۵۹ درصد) و رکود (۵۴ درصد) در ردههای بعدی قرار دارند.
دو سوم (۶۸ درصد) از مدیران عقیده داشتند که سرمایهگذاری در فناوری و اتوماسین اصلیترین راهحل برای کمک به حل مسائل مرتبط با کاهش نیروی انسانی ماهر است و ۴۱ درصد بر این عقیده بودند که خریدهایی (غالبا برای تجهیز سازمانها به فناوریهای جدید) که باعث ارتقاء سطح کارایی سازمان میشوند، راهحل خروج از بحراناند.