نماد سایت دروازه اقتصاد

۱۲ شاخص اصلی (Indicator) و بین‌المللی در سنجش وضعیت اقتصاد

indicator شاخص بازار

شاخص یا indicator بازارهای مالی

یک شهروند آلمانیِ فعال در حوزه تکنولوژی باشید یا معدن‌داری در جنوب ایران، آگاهی از وضعیت اقتصاد جهانی لازمه فعالیت کسب و کاری و تجارت خرد و کلان شما است. در این مقاله کوتاه به ۱۲ شاخص (Indicator) جهانی می‌پردازیم که نقشی محوری در ارزیابیِ وضعیت اقتصاد جهانی دارند؛ وضعیتی که تاثیر مستقیمی بر اتفاقات تجاری و حتی روزمره و حیاتی همه انسان‌ها دارد.

اقتصاد ۹۰ تریلیونی جهان تحلیل همه‌جانبه اقتصاد و پیش‌بینی آینده دور و نزدیک آن را بسیار دشوار می‌کند. با وجود این، شاخصه‌هایی وجود دارند که به‌مانند نورافکن‌هایی مسیر کنونی و آتی اقتصاد را روشن می‌کنند و  مشاوران خوبی در تصمیم‌گیری‌های تجاری شما خواهند بود.

نکته بارز درباره این شاخص‌ها، میزان داده‌های دنیای واقعی و لحظه‌ای موجود در بطن پارامترهای آن‌ها است. به‌ این معنی که، هر شاخص به ویژگی‌ها، کشورها، کسب و کارها و شرکت‌های کوچک و بزرگ خاصی می‌پردازد و در این پردازش، تحولات کلیدی آن‌ها را در قالب داده‌های اقتصادی و تجاری تحلیل می‌کند.

قبل از ارائه شاخص‌ها  نظر شما را به نکته جالبی درباره نمودار هر شاخص جلب می‌کنیم. در نمودارها، به وضعیت شاخص در روزها و ماه‌های اوج و نزول بیماری کرونا توجه کنید تا به تاثیر یک واقعه این‌چنین همه‌گیر بر اقتصاد جهان پی‌ببرید. به‌طور ویژه، به شاخص‌ها و امکان دریافت بینشی از وضعیت آینده اقتصادی در حضور وقایع شاخص توجه داشته باشید.

شاخص جهانی مدیران خرید (PMI Indicator Global)

شاخص‌ جهانی مدیران خرید ( Global Purchasing Managers Index) یک برآورد ماهانه از وضعیت و فعالیت‌های اقتصادی شرکت‌های خصوصی است که توسط سه بنیاد مجزا به شرح زیر، تهیه می‌شود:

اعداد بالاتر از ۵۰ در این شاخص، نشان‌دهنده روند روبه رشد در بخش خصوصی هستند.

Global PMI Indicator

شاخص اشتغال در آمریکا (U.S.Employment)

این شاخص به وضعیت و فشردگی بازار کار در بزرگترین اقتصاد دنیا می‌پردازد. اعداد این شاخص تعداد شغل‌های ایجاد شده در مقابل تعداد از دست رفته را ترسیم می‌کنند. بنابراین، هرچقدر که اعداد بالاتر از خط صفر باشند، نشان از رونق اقتصادی دارند.

شاخص اشتغال آمریکا

شاخص مصرف‌کنندگان آمریکا

مصرف‌کنندگان آمریکایی به‌طور معمول رفتاری هم‌ارز با وضعیت خوب و بد اقتصاد جهانی داشته‌اند. این شاخص به میزان ترس و ریسک‌پذیری مصرف‌کنندگان آمریکایی در خرج کردن پول‌هایشان می‌پردازد. در این شاخص، پارامترهایی چون میزان واردات و صادرات، میزان هزینه اقشار مردم به میزان درآمد آن‌ها و هزینه‌های دولتی دخیل‌اند.

شاخص مصرف کنندگان آمریکا

شاخص هزینه‌های شخصی در آمریکا

این شاخص بر اساس نرخ تورم در آمریکا محاسبه می‌شود. خدمات و مواد مصرفی روزانه مردم آمریکا معیارهای اصلی در برآورد این شاخص هستند. درصدهای بالای ۱.۵ نشان از رونق اقتصادی و قدرت مالی در بین شهروندان آمریکایی دارند.

شاخص هزینه های شخصی

شاخص صادرکنندگان جهانی Brazil GDP

برزیل یکی از بزرگترین صادرکنندگان مواد اولیه در دنیا است. از چوب گرفته تا سنگ‌معدن، تولید ناخالص ملی این کشور معیار خوبی برای سنجش وضعیت اقتصادی در دنیا است. در کنار این شاخص و کشور برزیل، در هنگام سنجش و استفاده از این شاخص باید نرخ تولید ناخالص ملی برای کشور پایه، مثلا ایران، را نیز در نظر داشته باشید.

شاخص صادرکنندگان

شاخص صادرات مس شیلی (Chile Copper Exports)

خودروها، کابل‌های برق، تلویزیون و همه انواع تجهیزات الکتریکی دیگر، به حجم‌های بالایی از مس نیاز دارند. شیلی بزرگترین صادرکننده مس در دنیا است. بنابراین، میزان صادرات مس این کشور، معیار مناسبی برای سنجش پویایی صنایع وابسته به آن است. اگر میزان تقاضا بالا باشد، اقتصاد جهانی نیز احتمالا در حال طی کردن یک مسیر صعودی است.

شاخص صادرات مس شیلی

شاخص تورم در منطقه یورو (Euro-Area Inflation)

این شاخص تورم توسط بانک مرکزی اروپا تهیه می‌شود و وضعیت قدرت خرید در کشورهای اتحادیه اروپا را نسبت به دوره‌های قبل می‌سنجد. تورم همیشه معیار خوبی برای ارزیابی بهبود یافتن یا وخیم شدن وضعیت اقتصادی کشورها بوده است. با وجود این، تورم ثابت یا منفی نیز می‌تواند نشانه‌ای از رکود در آن منطقه باشد. بنابراین، این شاخص همیشه با شاخص‌های دیگر در ارزیابی‌ها استفاده می‌شود.

شاخص تورم در منطقه یورو

شاخص ایفو آلمان (German Ifo)

این شاخص توسط یک موسسه تحقیقاتی در مونیخ آلمان تهیه می‌شود. در این سنجش، از حدود ۷۰۰۰ تولیدکننده و کارآفرین درباره وضعیت کنونی و محتمل آینده اقتصادی کشور آلمان سوال می‌شود. نتایج پرسشنامه‌ها، تعیین‌کننده وضعیت شاخص خواهند بود. آلمان یکی از قدرتمندترین کشورهای صنعتی دنیا است که وضعیت چرخه صنعت در آن معیار مناسبی برای سنجش سلامت صنایع مختلف در دنیا است.

شاخص ایفو آلمان

شاخص PMI تولید چین (China Manufacturing PMI)

چین بزرگترین تولیدکننده خودرو، گوشی‌های موبایل و بسیاری دیگر از کالاهای مصرفی در دنیا است. همین امر باعث می‌شود که رویکرد مدیران خرید در این کشور معیار مناسبی برای سنجش وضعیت و پیش‌بینی اقتصاد جهانی باشد. این شاخص به قدرت و تمایل خرید شرکت‌های چینی می‌پردازد.

شاخص تولید چین

شاخص قیمت تولیدکنندگان در چین (China PPI)

این شاخص به میزان هزینه‌ای می‌پردازد که شرکت‌های تولیدکننده در چین صرف خرید مواد اولیه خود می‌کنند. چین یکی از بزرگترین واردکنندگان کالا در دنیا است. بنابراین، قیمت تمام‌شده کالاها برای تولیدکنندگان داخلی این کشور معیار مناسبی برای سنجش تورم در جهان است.

شاخص قیمت تولیدکنندگان چین

شاخص تورم در ژاپن  (Japan Inflation)

ژاپن یکی از بزرگترین و پیشروترین شرکت‌های تولیدکننده قطعات الکترونیکی و خودرو است. این شاخص معیاری برای سنجش فشارهای قیمتی و تغییرات پولی در یکی از باثبات‌ترین کشورهای دنیا است. به‌نوعی، تغییرات شدید در تورم ژاپن نشان از تحولی بزرگ و سراسری خواهد داشت.

شاخص تورم ژآپن

شاخص صادرات کره جنوبی (South Korea Exports)

کره جنوبی یکی از اصلی‌ترین صادرکنندگان کالا به کشورهای آسیایی است. وضعیت صادرات این کشور معیار مناسبی برای برآورد آینده رونق اقتصادی در آسیا و البته جهان است.

شاخص صادرات کره جنوبی

شاخص‌های ارائه شده معیارهایی همه‌جانبه درباره سنجش وضعیت اقتصاد جهانی هستند. اگر به‌این شاخص‌ها، شاخص‌های ملی مانند نسبت صادرات به واردات، وضعیت بازار سهام، نرخ تولید ناخالص ملی و …، را اضافه کنید، توانایی تحلیلی شما در بررسی آینده کسب و کار هدفتان بسیار ارتقاء می‌یابد.

در مقالات بعد، نگاهی ریزبینانه‌تر به هرکدام از این شاخص‌ها و قدرت برآورد حاصل از آن‌ها خواهیم داشت.

خروج از نسخه موبایل