
شعلهور شدن دوباره جنگ تجاری جهانی با تهدید تعرفهای ترامپ
اقدامات تازه دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، در خصوص تشدید تعرفهها علیه اتحادیه اروپا و برخی شرکتهای بزرگ فناوری، موجی از واکنشهای اقتصادی و سیاسی در سطح جهانی بههمراه داشته است. این تصمیمات که روز جمعه اعلام شد، باعث نگرانی فعالان اقتصادی و سقوط بازارهای مالی در آمریکا و اروپا شد.
به گزارش ایسنا، ترامپ در اظهاراتی صریح اعلام کرد که از اول ژوئن، تعرفه ۵۰ درصدی بر تمامی واردات از اتحادیه اروپا اعمال خواهد شد. وی همچنین تأکید کرد که بر آیفونهایی که خارج از خاک آمریکا تولید میشوند، تعرفهای ۲۵ درصدی وضع خواهد شد. به گفته رئیسجمهور آمریکا، این اقدام برای مقابله با آندسته از شرکتهایی است که از انتقال کامل تولید به آمریکا خودداری کردهاند.
وی در دفتر بیضی کاخ سفید گفت: «وقت آن رسیده است که ما بازی را به روشی که من میدانم انجام دهیم. من به دنبال توافق نیستم. ما توافق را تعیین کردهایم؛ تعرفه ۵۰ درصد است.»
ترامپ افزود که غول فناوری اپل نیز مشمول این تعرفه خواهد شد چرا که هنوز بخش عمدهای از تولیدات خود، بهویژه آیفون، را در خارج از ایالات متحده انجام میدهد. وی تصریح کرد که این سیاست با هدف تشویق به تولید داخلی اتخاذ شده است.
در واکنش به این اظهارات، بازارهای مالی در اروپا و آمریکا دچار نوسانات قابل توجهی شدند. شاخصهای اصلی بورس آمریکا کاهش یافتند و سهام اپل در همان روز با افتی حدود سه درصد مواجه شد. شاخصهای سهام در اروپا نیز واکنش منفی به این خبر نشان دادند.
در همین حال، ترامپ در پستهایی در شبکه اجتماعی تروث سوشال، اتحادیه اروپا را به «بسیار دشوار بودن در تعامل» متهم کرد. وی همچنین مدیرعامل اپل، تیم کوک، را به عدم همکاری در جهت انتقال کامل تولید به آمریکا متهم کرد. این مواضع سبب شد تا موجی از نگرانیها درباره آینده روابط تجاری میان آمریکا و اتحادیه اروپا به وجود آید.
استیون مور، مشاور اقتصادی رئیسجمهور آمریکا، در اینباره گفت: «ترامپ از اینکه اروپاییها به میز مذاکره نمیآیند، ناامید شده است. اقدامات امروز رئیسجمهور، برای وادار کردن آنها به اقدام است.»
همزمان، کاخ سفید اعلام کرد که استراتژی تهاجمی تجاری ترامپ مؤثر بوده و توافق اولیه با بریتانیا، که اوایل ماه جاری به دست آمده، گواهی بر توانایی این دولت در انعقاد سریع توافقات تجاری تلقی میشود. با این حال، مقامات کاخ سفید اذعان دارند که روند مذاکرات با سایر کشورها کند پیش میرود.
بر اساس آمار رسمی، ایالات متحده در سال گذشته میلادی حدود ۵۷۶ میلیارد دلار کالا از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا وارد کرده و در مقابل تنها ۳۶۷ میلیارد دلار صادرات داشته است. این اختلاف منجر به کسری تجاری ۲۰۸ میلیارد دلاری شده که به گفته ترامپ یکی از دلایل اصلی وضع تعرفههای سنگین بر اتحادیه اروپا است.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، در مصاحبهای با فاکس نیوز اعلام کرد که اتحادیه اروپا در این مذاکرات با مشکل اقدام جمعی مواجه است. وی گفت: «برخی از کشورهای عضو حتی نمیدانند که اتحادیه اروپا از طرف آنها در حال مذاکره است.»
همچنین اعلام شد که تعرفههای جدید تنها چند ساعت قبل از گفتوگوی رسمی مقامات آمریکایی و اروپایی، از جمله ماروس سفکوویچ رئیس بخش تجارت اتحادیه اروپا، با جیمیسون گریر و هاوارد لوتنیک از طرف آمریکا اعلام شده است.
سفکوویچ در پاسخ به این تهدیدات اظهار داشت: «اتحادیه اروپا کاملاً در تعامل است و متعهد به توافقی است که برای هر دو طرف مفید باشد. تجارت ما باید بر مبنای احترام متقابل انجام شود، نه تهدید.»
تهدیدات ترامپ تنها به اتحادیه اروپا محدود نماند. وی همچنین اعلام کرد که در صورت انتقال تولیدات اپل به کشورهایی چون هند، این شرکت نیز از تعرفهها مستثنی نخواهد بود. ترامپ در اظهاراتی خطاب به تیم کوک گفت: «من با تو خیلی خوب رفتار کردم، اما حالا میشنوم که داری در سراسر هند تولید میکنی.»
گزارشها حاکی از آن است که بازارهای مالی پس از اعلام این تهدیدها با افت چشمگیر مواجه شدند و سرمایهگذاران نگران افزایش تنشهای تجاری شدند. این در حالی است که دولت ترامپ همزمان بر ادامه مذاکرات با سایر شرکای تجاری تأکید کرده است.
با نزدیک شدن به ضربالاجل ۹ ژوئیه که ترامپ آن را برای اجرای تعرفههای متقابل تعیین کرده، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که در صورت ادامه روند فعلی، تنشهای تجاری میان آمریکا و اتحادیه اروپا وارد مرحلهای جدید خواهد شد.