کاهش ۲ درصدی قیمت نفت؛ نگرانی از تقاضای چین و سیاستهای فدرال رزرو
قیمت نفت در معاملات روز جمعه به دلیل کاهش تقاضای چین و عدم اطمینان نسبت به کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا بیش از ۲ درصد کاهش یافت. نفت برنت با ۱.۵۲ دلار (۲.۰۹ درصد) کاهش به ۷۱.۰۴ دلار در هر بشکه رسید. همچنین نفت خام وست تگزاس اینترمدیت (WTI) با ۱.۶۸ دلار (۲.۴۵ درصد) کاهش به ۶۷.۰۲ دلار در هر بشکه معامله شد. در مجموع، قیمت نفت برنت در این هفته ۴ درصد و WTI حدود ۵ درصد کاهش داشته است.
کاهش فعالیت پالایشگاههای چین و نگرانیهای اقتصادی بر اساس دادههای اداره ملی آمار چین، پالایشگاههای نفت این کشور در ماه اکتبر ۴.۶ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل نفت خام فرآوری کردهاند. این کاهش ناشی از تعطیلی برخی واحدها و کاهش نرخ بهرهبرداری در پالایشگاههای مستقل کوچکتر است. در همین حال، رشد تولید صنعتی چین کاهش یافته و مشکلات موجود در بخش املاک و مستغلات همچنان ادامه دارد که نگرانیها درباره وضعیت اقتصادی بزرگترین واردکننده نفت خام جهان را افزایش داده است.
جان کیلف، تحلیلگر انرژی از Again Capital، تأکید کرد که مشکلات اقتصادی چین همچنان بر بازار جهانی نفت تأثیر میگذارد. وی افزود: “هرگونه اقدامات محرکی که از سوی چین ارائه شود، ممکن است تحت تأثیر دور جدید تعرفههای تجاری دولت ترامپ قرار گیرد.” دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، وعده داده است که وضعیت تجارت ترجیحی چین را پایان دهد و تعرفههای بیشتری بر واردات چینی اعمال کند که پیشبینی میشود بر رشد اقتصادی چین اثر منفی داشته باشد.
پیشبینی کاهش تقاضای جهانی نفت بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی (IEA)، تقاضای جهانی نفت در حال کاهش است. فاتح بیرول، مدیر اجرایی این آژانس، در نشست COP29 تأکید کرد که کاهش رشد اقتصادی چین و افزایش استفاده از خودروهای الکتریکی در سراسر جهان از عوامل اصلی کاهش تقاضا هستند. این آژانس پیشبینی کرده است که عرضه جهانی نفت تا سال ۲۰۲۵ بیش از ۱ میلیون بشکه در روز از تقاضا پیشی بگیرد، حتی اگر کاهش تولید اوپکپلاس ادامه یابد.
اوپک نیز پیشبینی رشد تقاضای جهانی نفت برای سال ۲۰۲۵ را کاهش داده است و بر ضعف بازار در چین، هند و سایر مناطق تأکید دارد.
دادههای اقتصادی آمریکا و تأثیر آن بر بازار نفت در ایالات متحده، دادههای اخیر نشاندهنده رشد اندک فروش خردهفروشی در ماه اکتبر است که نشان میدهد اقتصاد این کشور سهماهه چهارم را با شروعی قوی آغاز کرده است. این موضوع ممکن است چشمانداز تقاضای نفت در آمریکا را تا حدودی پایدار نگه دارد، اما همچنان نگرانیهای جهانی بر بازار نفت سایه افکنده است.